Hyperscalers gaan levensduur van IT-apparatuur flink verlengen

patrick-at-douglas-county

Business en duurzaamheid beginnen elkaar steeds meer te versterken. Dat bleek maar weer eens toen Alphabet - moedermaatschappij van Google - tijdens de laatste call met financieel analisten bekend maakte dat het de levensduur van de servers in zijn datacenters wil verlengen naar zes jaar.

De meeste hyperscalers hebben nu plannen aangekondigd om hun IT-apparatuur langer in gebruik te houden. De belangrijkste reden: kostenbesparingen. Belangrijk extra voordeel: ze hebben minder nieuwe apparatuur nodig en dat is belangrijke winst voor de milieu-footprint van deze datacenters.

Bij Alphabet en Google gaat het om servers en sommige netwerkapparaten. Waarschijnlijk gaat het daarbij om dezelfde apparatuur aangezien veel netwerk equipment van hyperscalers tegenwoordig bestaat uit zeer snelle servers waarop specifieke netwerkfuncties in de vorm van software zijn geïmplementeerd.

Een dag voordat Google met deze mededeling kwam had ook Meta - moederbedrijf van Facebook en een drijvende kracht achter het Open Compute Project - aangegeven dat het de levensduur van zijn servers naar vijf jaar gaat brengen. Over Amazon Web Services hebben analisten aangegeven dat dit concern zijn servers ongeveer vijf tot zes jaar laat draaien. Microsoft kwam op zijn beurt vorig jaar met het bericht dat het de levensduur van zijn servers had verlengd tot zes jaar.

IT-apparatuur vijf tot zes jaar operationeel houden, betekent een ingrijpende verlenging van de levensduur van dit soort systemen. In 2020 hielden deze tech-giganten hun servers maar drie jaar aan, waarna een totale refresh van een datacenter plaats vond. De snelheid waarmee dit destijds gebeurde zorgde er overigens wel voor de opkomst van een markt voor tweedehands OCP-hardware. Zelf sprak de Open Compute-community trouwens liever van ‘second user equipment’.

De kostenbesparing die de hyperscale datacenters hiermee kunnen behalen, is enorm. Alleen al in fiscaal 2023 verwacht Alphabet maar liefst 3,4 miljard dollar te besparen door uitgestelde investeringen in nieuwe IT-apparatuur en - interessant genoeg - R&D voor datacenterapparatuur.

Overigens is een belangrijk argument om server-hardware regelmatig te vernieuwen het feit dat daarmee ook steeds de nieuwe generaties apparatuur kunnen worden gebruikt en dat die nieuwe series ook iedere keer weer minder elektriciteit verbruiken. Het wordt dus interessant om de komende tijd publicaties van de hyperscalers in de gaten te houden over hun energiegebruik.

Meer over
Lees ook

AI-hausse brengt volledig nieuwe hardware naar het datacenter

Van ChatGPT tot AutoGPT tot StabilityAI - in razend tempo verschijnen er nieuwe tools op het gebied van kunstmatige intelligentie. Voor wie al moeite heeft de snelheid van deze ontwikkelingen bij te houden, hebben we slecht nieuws: al die nieuwe AI-tools en -ontwikkelingen hebben een ware golf van in AI-hardware gespecialiseerde startups opgeleverd. Deze systemen - van gespecialiseerde chips tot racks voor geoptimaliseerde hardware - zullen binnenkort het datacenter gaan bevolken.

Datacenters dreigen Duitsland te verlaten vanwege milieubeleid

Datacenters dreigen Duitsland te verlaten vanwege milieubeleid

Eind 2022 is gewezen op plannen van de Duitse regering alle serverruimtes en datacenters eisen op te leggen vanwege het aangescherpte milieubeleid. De sector is daar niet blij mee en vorige week heeft Bitkom zelfs laten weten dat datacenters Duitsland zullen verlaten. Een onverstandig dreigement is dat zeker.

NEN zoekt experts voor normen die helpen datacenters duurzamer te maken

NEN zoekt experts voor normen die helpen datacenters duurzamer te maken

Duurzaamheidsnormen zorgen voor efficiëntere datacenters. Dat zegt Niek van der Pas, voorzitter van de NEN Normcommissie 381039 'Computerruimtes en datacenters’ in een interview op de website van deze standaardisatieorganisatie. ‘Datacenters hebben nogal een slechte reputatie als het om duurzaamheid gaat die alle groene stroom wegkapen...