Helpt koolstofarm beton om de milieu-footprint datacenters te verminderen?

Beton truck2

De fabrikant van betonproducten Holcim denkt van wel. Het heeft nu afspraken gemaakt met het Amerikaanse bouwconcern Baker Concrete Construction om de door het Franse concern ontwikkelde ECOPact-betonproducten toe te passen voor datacenters.

Het eerste datacenterbederijf dat deze betonsoort gaat toepassen is AWS. Volgens de betrokken bedrijven levert het gebruik van dit type beton een reductie op van minimaal 20 procent minder ingebed koolstof ten opzichte van standaard beton. Voor de aanbieder van public cloud-diensten was dit voldoende reden om vanaf nu voor alle nieuwe faciliteiten het gebruik van dit soort koolstofarm beton voor te schrijven.

Holcim geeft aan dat de normen voor de bouwsector aan het transformeren zijn. Het versnellen van het gebruik van koolstofarme bouwmaterialen is essentieel voor aanbieders van bouwmaterialen om hun klimaatdoelstellingen te halen. Zo heeft Holcim aangegeven dat het in 2030 de emissies van scope 1 en 2 per ton cementgebonden materialen met 25 procent wil verminderen ten opzichte van het basisjaar 2018.

ECOPact is een breed assortiment koolstofarme betonproducten die zorgen voor lagere koolstofemissies in vergelijking met standaardbeton. De samenwerking tussen de bouwfirma’s die door AWS worden ingeschakeld en Holcim heeft geleid tot het ontwerp van betonmixen die 35 tot 45 procent minder CO2 opleveren. Het gebruik van ECOPact in dit datacenter-project zal naar schatting de totale CO2-uitstoot in het beton met 39 procent verminderen vergeleken met het beton dat anders zou zijn gebruikt.

Meer over
Lees ook
DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.