Helpt investeren in energie-infrastructuur ook bij stikstofreductie in datacenters?

lars-kienle-IlxX7xnbRF8-unsplash

In een tijd waarin de digitalisering onstuitbaar voortschrijdt, spelen datacenters een cruciale rol in de ondersteuning van deze ontwikkeling. Echter, naast de voordelen die ze bieden, komen er ook uitdagingen kijken bij de exploitatie ervan, zoals het energieverbruik en de impact op het milieu. Interessant genoeg biedt recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), een perspectief dat niet alleen relevant is voor de algemene industrie maar ook bijzonder elegant voor datacenters: de aanleg van energie-infrastructuur kan leiden tot stikstofreductie.

Volgens Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van de Nederlandse elektriciteits- en gasnetbeheerders, kan de verduurzaming van de industrie, ondersteund door de ontwikkeling van nieuwe energie-infrastructuur, de tijdelijke uitstoot van stikstof die gepaard gaat met de aanleg van deze infrastructuur, soms al na één jaar compenseren. Dit inzicht is niet alleen bemoedigend maar onderstreept ook de noodzaak van een snelle uitbreiding en vernieuwing van het energienetwerk.

Voor datacenters, die een substantieel deel van de energievraag voor hun rekening nemen, biedt deze ontwikkeling een kans. Door integratie in een duurzamere energie-infrastructuur kunnen zij direct bijdragen aan een vermindering van de stikstofuitstoot. Dit is met name relevant gezien de groeiende vraag naar elektriciteit en klimaatneutrale energiedragers ten behoeve van de verduurzaming van diverse sectoren, waaronder de digitale infrastructuur.

De oproep van Netbeheer Nederland om de vergunningverlening voor dergelijke projecten te versnellen, benadrukt de urgentie maar ook de potentie van deze ontwikkeling. Het aanpakken van netcongestie en het faciliteren van de transitie naar een duurzamere energievoorziening zijn essentieel voor de toekomstige groei en duurzaamheid van datacenters. Door deel uit te maken van deze transitie kunnen datacenters niet alleen hun eigen milieu-impact verminderen maar ook een voortrekkersrol spelen in de bredere maatschappelijke overgang naar een duurzamere toekomst.