GSMA en ESA gaan samenwerken aan nieuwe 5G/6G-technologieën

unsplash 5G

Nu de GSMA en de European Space Agency (ESA) een samenwerkingsovereenkomst gesloten hebben om de mobiele en satellietindustrie dichter bij elkaar te brengen, kunnen datacenters zich opmaken voor een forse toename van het netwerkverkeer via mobiele en satellietverbindingen.

De samenwerking tussen de twee organisaties moet leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve satelliet- en terrestrische netwerktechnologieën. De ambitie is om het concurrentievermogen van zowel mobiele als satellietnetwerkindustrieën verder te versterken door een ecosysteem te creëren dat de ontwikkeling van nieuwe complementaire technologische oplossingen voor bedrijven en consumenten kan versnellen. De twee organisaties gaan hun krachten bundelen om innovatie te versnellen als het gaat om de integratie van satellietcommunicatie met 5G en toekomstige 6G-netwerken.

GSMA Foundry - een accelerator - zal hierin een hoofdrol spelen. Deze organisatie positioneert zichzelf als 'Home of Mobile Innovation’. In die rol helpt GSMA Foundry GSMA-leden de digitale toekomst te smeden door snel real-world oplossingen te ontwikkelen voor industriële toepassingen, innovatieve ideeën te ontwikkelen door middel van commerciële proeven en bewezen oplossingen op regionaal en mondiaal niveau op te schalen.

GSMA Foundry zal hierbij nauw samenwerken met ESA's 5G/6G Hub. Deze is gebaseerd op ESA's European Centre for Space Applications and Telecommunications (ECSAT) in Harwell (UK). De ESA Hub brengt de satellietindustrie samen om te werken aan nieuwe innovatieve programma's. Dankzij de steun van de UK Space Agency (UKSA) past de hub tevens in de 5G- en 6G-strategie van de Britse regering.

Recente onderzoeksresultaten van GSMAi - de dochter van GSMA die zich richt op marktonderzoek - toonden aan dat de toegenomen acceptatie en integratie van satelliettechnologieën door de communicatie-industrie zou kunnen leiden tot een potentiële omzetstijging van 35 miljard dollar in 2035, een stijging van 3% ten opzichte van de inkomsten van de telecommunicatie-industrie.

Meer over
Lees ook
Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Een kijkje in de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking

Een kijkje in de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking

Het was een tijdje in het nieuws: 5G-zendmasten die in brand werden gestoken. Anti-5G-activisten stelden dat er gezondheidsrisico’s verbonden waren aan de 5G-techniek. Maar hoe en waaruit is deze techniek eigenlijk ontstaan? Lees hieronder een beknopte geschiedenis van de ontwikkeling van mobiele netwerkdekking in Nederland.

Op weg naar 6G - staat de opvolger van 5G-technologie al klaar?

Op weg naar 6G - staat de opvolger van 5G-technologie al klaar?

5G is nog maar nauwelijks ingevoerd of de datacenterindustrie mag zich al gaan voorbereiden op 6G. Larry Goldman, head of networks and software research van Analysys Mason, publiceerde onlangs een interessant overzicht van de mogelijkheden die 6G straks te bieden gaat hebben. Ook gaf hij aan hoe de roadmap in grote lijnen in elkaar zit. Zodat de d1