Google en Facebook introduceren Open Rack v2.0 Standard voor 48V servers

Google en Facebook introduceren de Open Rack v2.0 Standard. Deze standaard specificeert een 48V power architectuur die met een hoge dichtheid kan worden geïmplementeerd in datacenters waar de beschikbare ruimte beperkt is.

De Open Rack standaard is oorspronkelijk ontwikkeld door Facebook en gebaseerd op een 12V architectuur. Google heeft echter sinds 2010 een 48V ecosysteem in gebruik en meldt in een blogpost dat dit bepaald geen windeieren heeft gelegd. Zo zou de verhoogde Server Power Usage Effectiveness (SPUE) het bedrijf inmiddels miljoenen dollars en kilowatturen hebben bespaard.

Eerste bijdrage van Google

Op basis van de ervaring die het bedrijf hiermee heeft opgedaan heeft het nu samen met Facebook de Google Open Rack v2.0 Standard ontwikkeld, dat voortbouwt op de 12V architectuur van de originele Open Rack standaard. Met zijn bijdrage wil Google de overgang van 12V naar 48V architectuur ondersteunen. Het is de eerste bijdrage van Google aan het Open Compute Project (OCP). Het bedrijf hoopt dat de standaard die het bedrijf samen met Facebook voorstelt wordt opgenomen in het OCP, waarin webgiganten werken aan standaarden voor grootschalige datacenters. Google is eerder dit jaar lid geworden van het OCP.

De twee bedrijven stellen de ontwerpen nu beschikbaar aan de OCP community voor feedback. Later dit jaar willen de bedrijven de standaard indienen bij de OCP Foundation.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Hoe gaan we om met 80 kW racks?

Het ontwikkelen van een datacenter rack dat 80 kW aan elektrisch vermogen nodig heeft, is een ingrijpende technische uitdaging die zowel nieuwe mogelijkheden als beperkingen met zich meebrengt. In Nederland lijkt zo’n rack wellicht (nog?) Ondenkbaar, maar op Reddit wordt hierover een interessante discussie gevoerd, voornamelijk door Amerikaanse da1

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

CEDaCI Circular Economy-ready Server opgenomen in OCP-database

Het CEDaCI-project waaraan onder andere Green IT Amsterdam en later SDIA deelnamen, begint een stevige impact op de verduurzaming van datacenters te krijgen. Het Circular Economy-ready Server-ontwerp van het CEDaCI-project is deze zomer namelijk opgenomen in de bekende Open Compute Project (OCP) database.

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Datacenters krijgen te maken met nieuw type processor: DPU’s

Met de opkomst van trends als AI krijgen datacenters plotsklaps te maken met een hele nieuwe categorie aan hardware. Systemen die ook andere energieprofielen kennen dan standaard servers en die bovendien gebruik maken van nieuwe componenten. Zoals DPU’s.