General Motors slaat energie voor datacenter op in accu’s uit elektrische voertuigen

general-motors-volt-accus

General Motors (GM) wil accu’s uit elektrische voertuigen gaan inzetten om een deel van een datacenter in het Amerikaanse Milford, Michigan aan te drijven. In een proefopstelling worden vijf batterijen uit Chevrolet Volt’s ingezet.

Accu’s in elektrische voertuigen worden na verloop van tijd afgeschreven. Op dit moment zijn de accu’s echter zeker niet waardeloos en bevatten nog steeds capaciteit, maar zijn niet meer geschikt voor voertuigen. Na 8 jaar en 100.000 mijlen zou nog zo’n 80% van de capaciteit beschikbaar zijn. GM wil deze capaciteit gaan inzetten in datacenters.

General Motors Enterprise Data Center

De accu’s worden ingezet in een proefproject in het General Motors Enterprise Data Center in Milford. Dit duurzame datacenter maakt al langer gebruik van 74kW aan energie opgewerkt door zonnepanelen en een tweetal windturbines van 2kW. Beide energiebronnen leveren echter niet 24/7 energie. GM wil hierop inspelen door energie op te slaan in de batterijen uit de Chevrolet Volt, zodat deze kan worden aangesproken als de zonnepanelen en windturbines onvoldoende vermogen opleveren. Het systeem met vijf accu’s levert in totaal een capaciteit van 85,5KwH op.

GM is overigens niet de enige partij die experimenteert met batterijen uit elektrische voertuigen in datacenters. Onlangs maakte Amazon Web Services (AWS) bekend een energieopslagsysteem van Tesla in te zetten, waarin eveneens accu’s uit elektrische voertuigen worden gebruikt.

Dossiers
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.