Gelekte slide van Nvidia laat datacenter-chips zien die tot wel 1000 Watt gebruiken

NVIDIA-Grace-CPU-320200

De volgende generatie datacenter-processoren van AMD, Intel en Nvidia zal 500 tot 1000W aan stroom verbruiken, zo blijkt uit een naar verluid uitgelekte dia van een Gigabyte-roadmap die is gepubliceerd door de gerenommeerde hardware-leaker HXL. Het zal een serieuze inspanning vergen om deze CPU's en GPU's te koelen. En dat probleem gaat al spelen in 2024 en 2025. Gigabyte is een belangrijke ontwikkelaar en producent van server hardware.

jAxfywTZPxE6fyXrUDtWh9-700

 

Met dat nieuws kwam Tom’s Hardware, een website dat hardware-ontwikkelingen op de voet volgt. Moderne datacenter-CPU's en -GPU’s verbruiken al honderden Watt aan stroom, waardoor hun koeling een echte uitdaging wordt voor server-bouwers en datacenters. Maar er is een ongekende behoefte aan prestaties in marktsegmenten als kunstmatige intelligentie (AI) en high-performance computing (HPC). Daarom zullen ontwikkelaars van processors de komende jaren nog krachtigere chips met een nog hoger stroomverbruik aanbieden.

“Volgende generaties processoren voor algemeen gebruik van Intel en AMD die in 2024/2025 worden verwacht, zullen 500 tot 600 W aan stroom verbruiken, verwacht Gigabyte”, schrijft de website op basis van de uitgelekte slide. Rekening houdend met het feit dat AMD's socket SP5 is ontworpen om tot 700W stroom te leveren aan CPU's, lijkt de voorspelling van Gigabyte misschien zelfs een beetje conservatief.

Verder stelt men: “Als het gaat om datacenter-GPU's, zouden de SXM5-GPU's van Nvidia met ongeveer 700W stroomverbruik van één module een tijdje de meest energieverslindende eenheden moeten blijven. Ondertussen is er geen nieuws over de stroomvereisten van AMD's Instinct MI300. Ondertussen zullen GPU's in een PCIe-kaart form factor hun verbruik verhogen tot 400 tot 500W, geeft de dia aan. Interessant is dat AMD zelf GPU's voorziet die rond de 700W verbruiken, dus Gigabyte's voorspelling komt overeen met AMD's eigen verwachtingen.”

Misschien wel het meest intrigerende deel van de Gigabyte-dia is het stroomverbruik van Nvidia's Grace Hopper Superchip, dat zal variëren van 600W tot 1000W.

 Screenshot via HXL/Tom’s Hardware

 

 

Lees ook
Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit gaat samen met Cisco datacenters duurzamer maken

Panduit heeft zijn intelligente PDU (iPDU) geïntegreerd met het Cisco Nexus Dashboard. Deze integratie geeft datacentermanagers een beter inzicht in het energieverbruik, de CO2-voetafdruk en de totale kosten (TCO)

Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.