Gaan datacenters binnenkort quantum computers hosten?

Scaleway Quandela

Die vraag leek tot voor kort - letterlijk - vrij academisch. Quantum computing was immers vooral een wetenschappelijk fenomeen. Inmiddels niet meer. Naast hyperscalers als Google zien we nu ook startups quantum computing als commercieel product uitbrengen. En daarvoor is uiteraard ook hosting in datacenters nodig.

De Europese cloud provider Scaleway lanceerde tijdens de ai-PULSE-conferentie in Parijs Quantum computing as a Service (QaaS). Deze stap werd aangekondigd door Damien Lucas, CEO van Scaleway. De introductie vindt plaats op basis van een partnership met Quandela.

De samenwerking tussen Scaleway en Quandela, een Franse speler in de quantumsector die recentelijk 50 miljoen euro aan financiering heeft veiliggesteld en haar eerste quantum computer heeft geleverd, vormt een belangrijke stap in de wereld van quantum computing.

Een belangrijk element van deze samenwerking is het feit dat de nu gelanceerde QaaS-dienst gebruik maakt van een zogeheten ‘circuit simulator’ van Quandela. Deze maakt gebruik van NVIDIA H100 Tensor Core GPU's. Dit is een interessante technologische ontwikkeling, vooral in aanloop naar de verwachte introductie van grootschalige ‘quantum processing units’ (QPUs) in de periode 2027-2030. Jean Senellart van Quandela benadrukte tijdens de conferentie in Parijs het belang van deze simulator: “Met deze simulator, aangedreven door de krachtigste GPU's op de markt, verleggen we de grenzen van simulatie naar de randen van het quantumvoordeel.”

Deze ontwikkeling is niet alleen belangrijk omdat het bedrijven de kans biedt zich voor te bereiden op het quantumtijdperk. Zoals Sacleway's Lucas opmerkte: "Bij Scaleway helpen we bedrijven zich voor te bereiden op de komst van quantum-technologie en de revolutie die dit met zich mee zal brengen."

Opgericht in 1999, biedt Scaleway een cloud-omgeving die Europese organisaties ondersteunt bij de ontwikkeling, training, implementatie en opschaling van hun infrastructuur. Het van oorsprong Franse bedrijf kent locaties in Parijs, Amsterdam en Warschau en een klantenbasis van meer dan 25.000 bedrijven. Het eveneens Franse Quandela richt zich op quantum-fotonica en ontwikkelt full-stack optische quantumcomputers. Deze zijn inmiddels beschikbaar zowel in de cloud als on-premise. In 2022 lanceerde Quandela fotonische programmeer- en simulatiesoftware, Perceval geheten, en sinds de herfst van 2022 zijn haar quantum computers beschikbaar in de cloud.

De eerste quantum computer van Quandela staat overigens in een datacenter van OVHcloud

Lees ook
Quantum Delta NL lanceert microfonds van twee miljoen euro voor quantum startups

Quantum Delta NL lanceert microfonds van twee miljoen euro voor quantum startups

Quantum Delta NL kondigt vandaag de lancering aan van een microfonds van EUR 2.000.000, genaamd ‘LightSpeed Fund 1’. Het fonds zal zich richten op ondersteuning van quantum startups in de eerste fase. De Delftse startup en deelnemer aan het LightSpeed- programma QuantWare is de eerste startup die een funding heeft gekregen.

MDI-QKD maakt onaftapbare quantum cryptografie mogelijk

MDI-QKD maakt onaftapbare quantum cryptografie mogelijk

Ingenieurs van QuTech (een samenwerking tussen de TU Delft en TNO) kunnen met behulp van meetapparaatonafhankelijke (MDI) quantum-sleuteldistributie (QKD) zorgen voor onaftapbare communicatie, die  voor meerdere gebruikers in kosten schaalbaar is. Een opmerkelijk neveneffect is dat de onaftapbare communicatie, over dezelfde glasvezelverbindi1

Bouw van ‘nationaal hoofdkwartier voor quantumtechnologie’ in Delft van start

Bouw van ‘nationaal hoofdkwartier voor quantumtechnologie’ in Delft van start

Nederland krijgt een House of Quantum. Het House of Quantum moet bekend komen te staan als de slimste 12.000 vierkante ‘quantummeters’ van Europa en wordt gebouwd rond een ecosysteem van bedrijven, financiers en onderzoekers die de quantumtechnologieën en de business van morgen creëren.