Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

eiffel-tower-g2e91c450e_640-400.jpg

Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.

Gevestigd in Saint Denis, biedt dit PA10 geheten datacenter zowel Franse als internationale klanten uitgebreide colocatie- en cloud-diensten. De faciliteit stelt te draaien op 100% hernieuwbare energie. Vanaf de tekentafel is rekening gehouden met een een aantal duurzaamheidsinitiatieven, waaronder systemen voor warmteterugwinning en waterterugwinning.

Sinds een renovatie van het datacenter hoort hier ook een urban farm bij. Het omvat een dakkas van 430 m2, omringd door een 570 m2 grote groene dakruimte. De kassen kennen een warmteterugwinningssysteem met warmtewisselaars gekoppeld aan de waterkoeling van het datacenter. De kassen zijn uitgerust met sensoren die de binnen- en buitentemperatuur en vochtigheidsniveaus bewaken, en bij koeler weer de verwarming activeren. Samen met zonneschermen, geautomatiseerde irrigatie- en ventilatiesystemen zorgen ze het hele jaar door voor een gecontroleerd klimaat in de kassen.

Intern worden seizoensgebonden groenten en fruit geteeld met behulp van een hydrocultuursysteem om de ruimte-efficiëntie te maximaliseren en het waterverbruik te minimaliseren. De tuinen zijn beplant met soorten die zijn gekozen om de hoeveelheid regenwaterverbruik te maximaliseren en insecten en dieren in het wild te ondersteunen, met de installatie van insectenhotels. De tuinen zijn rolstoeltoegankelijk en bieden natuurlijke schaduw, verkoeling en ontspanningsruimtes. Bezoekers en personeel worden uitgenodigd om het voedsel dat het project heeft gecreëerd te delen en gebruik te maken van de speciale zit- en cateringruimtes.

Meer over
Lees ook
Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is:  voor de CIO en anderen

Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton heeft de overname aangekondigd van PRISM Data Centre Solutions (DCS). Dit Britse bedrijf is een fabrikant van netwerkbehuizingen. Het ontwerpt, produceert en installeert 19 inch kasten, hot en cold aisle containment en beveiligingskooien voor telecomvoorzieningen en datacenters.