Frans datacenter gebruikt restwarmte voor urban farm op eigen dak

eiffel-tower-g2e91c450e_640-400.jpg

Hergebruik van restwarmte van datacenters kans tot interessante projecten leiden. Neem dit datacenter vlakbij Parijs. Het heeft op het dak van de faciliteit een urban farm aangelegd, dat wordt verwarmd met - inderdaad - restwarmte uit het datacenter dat zich er onder bevindt.

Gevestigd in Saint Denis, biedt dit PA10 geheten datacenter zowel Franse als internationale klanten uitgebreide colocatie- en cloud-diensten. De faciliteit stelt te draaien op 100% hernieuwbare energie. Vanaf de tekentafel is rekening gehouden met een een aantal duurzaamheidsinitiatieven, waaronder systemen voor warmteterugwinning en waterterugwinning.

Sinds een renovatie van het datacenter hoort hier ook een urban farm bij. Het omvat een dakkas van 430 m2, omringd door een 570 m2 grote groene dakruimte. De kassen kennen een warmteterugwinningssysteem met warmtewisselaars gekoppeld aan de waterkoeling van het datacenter. De kassen zijn uitgerust met sensoren die de binnen- en buitentemperatuur en vochtigheidsniveaus bewaken, en bij koeler weer de verwarming activeren. Samen met zonneschermen, geautomatiseerde irrigatie- en ventilatiesystemen zorgen ze het hele jaar door voor een gecontroleerd klimaat in de kassen.

Intern worden seizoensgebonden groenten en fruit geteeld met behulp van een hydrocultuursysteem om de ruimte-efficiëntie te maximaliseren en het waterverbruik te minimaliseren. De tuinen zijn beplant met soorten die zijn gekozen om de hoeveelheid regenwaterverbruik te maximaliseren en insecten en dieren in het wild te ondersteunen, met de installatie van insectenhotels. De tuinen zijn rolstoeltoegankelijk en bieden natuurlijke schaduw, verkoeling en ontspanningsruimtes. Bezoekers en personeel worden uitgenodigd om het voedsel dat het project heeft gecreëerd te delen en gebruik te maken van de speciale zit- en cateringruimtes.

Lees ook
Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.

BICSI komt met nieuwe, tweede editie van ICT Install Practices Field Guides

BICSI komt met nieuwe, tweede editie van ICT Install Practices Field Guides

BICSl legt de laatste hand aan drie nieuwe edities van de bekende ICT Installation Practices Field Guides. Deze zijn bedoeld voor monteurs en technici van zowel ICT- als laagspanningsbekabeling. Deze handleidingen zijn bedoeld voor dagelijks gebruik.

Lex Coors herkozen in bestuur van Climate Neutral Data Center Pact

Lex Coors herkozen in bestuur van Climate Neutral Data Center Pact

Lex Coors is opnieuw gekozen als lid van het bestuur van de Climate Neutral Data Center Pact. Het nieuwe bestuur van bestaat nu uit Matt Pullen (EUDCA), Francisco Mingorance (CISPE), Lex Coors (Digital Realty), Giancarlo Giacomello (Aruba.it), Béla Waldhauser (eco) en Norbert Lemken (Duitse Datacenter Vereniging).