Fins bedrijf maakt van telecomnetwerk een virtueel energiesysteem

Elisa 5G

Finland behoort tot de meest innovatieve leden ter wereld. Lanceerde het land onlangs nog een zandbatterij voor de opslag van renewable energie, deze week heeft een telco in het Scandinavische land besloten een ‘virtual power plant’ op basis van batterijen te installeren.

Het telecommunicatiebedrijf Elisa heeft daartoe een subsidie van € 3,9 miljoen van de Finse overheid ontvangen. Het bedrijf zal de financiering gebruiken voor de uitrol van een Distributed Energy Storage (DES)-oplossing over zijn netwerk met een verwachte totale energieopslagcapaciteit van 150 MWh.

Telecommunicatienetwerken hebben een grote behoefte aan backup-stroom. De vele miljoenen componenten in het netwerk hebben allemaal (nood)stroomvoorzieningen nodig om de bedrijfskritische infrastructuur goed te laten functioneren. Installaties voor energieopslag in batterijen kunnen hierin voorzien. Doordat de netwerken bovendien sterk decentraal zijn, bieden ze ook kansen om de relatief kleine energieopslagsystemen van individuele locaties samen te voegen tot een veel groter virtueel geheel.

Elisa gebruikt het DES-systeem om haar radio access-netwerk effectief om te zetten in een gedistribueerde virtuele energiecentrale (VPP) met behulp van batterijen. Hierdoor kan het de energie-inkoop van zijn duizenden basisstations optimaliseren en diensten voor het balanceren van het elektriciteitsnet aanbieden aan transmissiesysteembeheerders (TSO’s).

De financiering voor dit project werd toegekend door het Finse ministerie van Economische Zaken en Werkgelegenheid en maakt deel uit van het Finland Recovery and Resilience Plan, het EU-brede post-pandemische financieringspakket dat regelmatig naar energieopslagprojecten over het hele continent gaat. Een deel van het Finse deel is naar andere technologiegebieden voor energieopslag gegaan, zoals opslag van hydro-energie en batterijopslag naast wind.

Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.