Expertgroep 'Standaardisatie GAIA-X’ van start

gaia-x-300200

GAIA-X is een Europees project met als doel om gemeenschappelijke eisen te ontwikkelen voor een Europese data-infrastructuur. Dit stimuleert aanbod en gebruik van Europese cloud services en versterkt de onafhankelijkheid en data-soevereiniteit van Europa. Standaarden vormen de basis van het afsprakenstelsel GAIA-X. De NEN Expertgroep Standaardisatie GAIA-X (NESG) stelt voor Nederland vast welke standaarden en normen relevant zijn voor GAIA-X en brengt dit in op Europees niveau.

De NESG maakt inzichtelijk welke normen volgens de Nederlandse stakeholders relevant zijn voor GAIA-X. Vervolgens stellen de leden vast welke normen hiervoor nog ontbreken en welke normen geüpdatet of ontwikkeld moeten worden. De expertgroep krijgt toegang tot relevante CEN-CENELEC (Europa) en ISO-IEC (mondiale) normen. De scope strekt van cloud computing, informatiebeveiliging en privacy tot infrastructuur, servers, artificial intelligence en data governance.

Dit normenoverzicht en de ontbrekende normen vormen de kern van de positionering van Nederlandse standpunten over standaarden voor het Europese afsprakenstelsel van GAIA-X. De bedoeling is om in Europa gesprekspartner te zijn over de standaarden binnen GAIA-X. Binnen Nederland stemt de NESG nadrukkelijk af met alle key stakeholders rondom GAIA-X, omdat het belangrijk is om vanuit Nederland zoveel mogelijk met één stem te spreken. Zo komen de belangen unaniem in Europa aan. Voor wat betreft de standaarden verzorgt de NESG deze afstemming en coördinatie.

Expertgroep ‘GAIA-X’


Alle Nederlandse partijen die belang hebben bij de standaarden voor GAIA-X, kunnen deelnemen aan de expertgroep. Hierbij horen ook afgevaardigden uit alle relevante initiatieven op het gebied van GAIA-X. Van de deelnemende experts wordt naast deskundigheid in één of meerdere GAIA-X onderwerpen, commitment gevraagd voor betrokkenheid en tijdsinvestering. Kijk voor meer informatie op nen.nl/gaiax.

Lees ook
Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door

Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door

Het Internetverkeer in Amsterdam groeit ook in 2022 stevig door. AMS-IX Amsterdam, één van de grootste Internetknooppunten ter wereld, heeft afgelopen jaar in heel 2022 29.4 Exabyte (EB) aan Internetdata op zijn platform verwerkt, een verdubbeling met vier jaar geleden. In 2018 lag de hoeveelheid verwerkte data op iets meer dan 14.1 Exabyte.

Real Solutions Haarlem introduceert Seagate Lyve Mobile solutions

Real Solutions Haarlem introduceert Seagate Lyve Mobile solutions

Wanneer je niet wilt investeren in hardware, omdat je bijvoorbeeld tijdelijk extra opslag nodig hebt, of voor data die je op locatie verzameld en wilt verplaatsen naar een andere locatie en/of Cloud opslag, dan moet je zeker contact opnemen over deze oplossing.

BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

BIPT publiceert studie over datacentra en aanbieders van digitale inhoud in België

Om een beter zicht te krijgen op Belgische spelers binnen het werkgebied van de datacenters en de aanbieders van digitale inhoud, voerde het BIPT een studie uit die de commerciële ontwikkelingen op de markt analyseert en de diensten die er aangeboden worden inventariseert. Daarnaast werd ook gekeken hoe er wordt omgegaan met veiligheid en duurzaam1