Eurostat herziet monitoringskader circulaire economie

europa

Eurostat heeft het herziene EU-monitoringskader voor de circulaire economie uitgebracht.  Het nieuwe monitoringskader omvat een nieuwe dimensie over wereldwijde duurzaamheid en veerkracht, die wordt toegevoegd aan de reeds bestaande vier dimensies van het vorige monitoringskader: productie en consumptie, afvalbeheer, secundaire grondstoffen en concurrentievermogen en innovatie. Het nieuwe monitoringskader bevat nieuwe indicatoren, met name de materiaalvoetafdruk, hulpbronefficiëntie, consumptievoetafdruk, broeikasgasemissies door productieactiviteiten en materiaalafhankelijkheid.

Stijgingen en dalingen

 

Het monitoringskader laat bijvoorbeeld zien dat het aantal in de EU geregistreerde octrooien voor recycling en secundaire grondstoffen tussen 2000 en 2019 met 14 procent is gestegen.Of dat er in 2021 4,3 miljoen banen waren in de economische sectoren die relevant zijn voor de circulaire economie, een stijging van 11 procent ten opzichte van 2015, en dat de EU-broeikasgasemissies door productieactiviteiten tussen 2008 en 2021 met ongeveer 25 procent zijn afgenomen.

In januari 2018 heeft de Europese Commissie het eerste EU-monitoringskader voor de circulaire economie aangenomen, met als doel de voortgang van de EU en de lidstaten te volgen. Na de introductie van het nieuwe actieplan circulaire economie voor een schonere en concurrerendere Europa is er zojuist een herzien kader aangenomen om de aandachtsgebieden van de circulaire economie en de onderlinge verbanden tussen circulariteit, klimaatneutraliteit en de ambitie voor 'zero pollution' vast te leggen. Het herziene monitoringskader is gebaseerd op de prioriteiten van de circulaire economie in het kader van de Europese Green Deal, het 8e milieuprogramma, de agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de doelstellingen van de EU voor leveringszekerheid en veerkracht.

 

(dit bericht verscheen eerder op circulaire-it.nl)

Meer over
Lees ook
Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

IDL haalt geld op om milieu-gerelateerde data te verzamelen over datacenters en andere sectoren

Iceberg Data Lab, een van oorsprong Franse startup, speelt een nog weinig bekende maar desondanks belangrijke rol in het verzamelen en analyseren van milieu-gerelateerde gegevens, een domein dat steeds belangrijker wordt

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data