Europese Commissie wil onderzeese kabelinfrastructuur upgraden

skargerrak_alone_nexans

De onderzeese infrastructuur voor datacommunicatie is van cruciaal belang voor datacenters in Nederland en andere landen. De afgelopen jaren is vaak gewezen op de kwetsbaarheid van die infrastructuur maar ook op het gebrek aan investeringen voor het moderniseren van die verbindingen. Daar lijkt nu verandering in te komen.

Meer dan 97% van het wereldwijde dataverkeer wordt getransporteerd via onderzeese kabels, die de ruggengraat van het internet vormen. Deze kabels zijn van vitaal belang voor datacenters, die afhankelijk zijn van de snelle en betrouwbare overdracht van enorme hoeveelheden informatie over de hele wereld. De Europese Commissie heeft plannen om de onderzeese kabelinfrastructuur die van belang is voor de EU te verbeteren en uit te breiden. Aangezien deze infrastructuur directe impact heeft op de digitale soevereiniteit en veiligheid van de EU wordt staatshulp hierbij niet uitgesloten.

De noodzaak voor dergelijke maatregelen is benadrukt door recente incidenten waarbij onderzeese telecommunicatiekabels in de Baltische Zee beschadigd raakten. Dit heeft niet alleen de kwetsbaarheid van deze cruciale infrastructuur blootgelegd. Ook de potentiële gevolgen voor de Europese digitale economie en de operationele continuïteit van datacenters in de regio zijn hiermee duidelijk geworden. In reactie hierop heeft de Europese Commissie een voorstel ingediend waarin wordt aangedrongen op de bouw of significante verbetering van de onderzeese kabelinfrastructuur, mogelijk gemaakt door staatssteun en in overeenstemming met de EU-wetgeving.

Het voorstel introduceert het concept van ‘Kabelprojecten van Europees Belang’ (Cable Projects of European Interest ofwel CPEI), die gezamenlijk gefinancierd kunnen worden door de private sector en overheden, met als doel de implementatie van nieuwe of verbeterde onderzeese kabels te stimuleren. De financiering voor dergelijke projecten kan afkomstig zijn van EU-programma's, de Europese Investeringsbank, nationale promotiebanken, andere ontwikkelings- en openbare financiële instellingen, financiële instellingen uit de private sector, investeerders en vermogensfondsen.

Bovendien stelt het voorstel voor om een groep experts samen te stellen die de Europese Commissie zal helpen bij het opstellen van een lijst van strategische CPEI's, het faciliteren van de uitwisseling van informatie tussen EU-landen en het beoordelen van de risico's, kwetsbaarheden en afhankelijkheden van de onderzeese kabelinfrastructuur. Deze experts zullen ook maatregelen voorstellen om deze risico's te mitigeren.

Het belang van dit initiatief voor datacenters is uiteraard groot. Door de beveiliging en betrouwbaarheid van de onderzeese kabelinfrastructuur te verbeteren, kunnen datacenters rekenen op een stabielere en veiligere gegevensstroom. Dit is essentieel voor de efficiëntie van de datatransmissie en -opslag, wat de bedrijfscontinuïteit en de levering van diensten aan eindgebruikers ten goede komt. Het versterken van de onderzeese kabelinfrastructuur zal dus niet alleen de digitale soevereiniteit en veiligheid van Europa bevorderen, maar ook de capaciteit en veerkracht van haar datacenters en de bredere digitale economie.

 

Foto: Nexans

Meer over