EU lanceert Project Qu-Pilot voor snellere introductie van Europese quantum-computers

Nieuwsbericht Qu-Pilot

De Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben uitstekend werk gedaan als het om research rond quantum computing gaat. Veel van de benodigde technologie begint beschikbaar te komen. De grote uitdaging voor de EU wordt nu: deze kennis omzetten in commercieel succes.

Het succes van Europese start-ups op het gebied van quantum computing hangt sterk af van de efficiënte omzetting van prototypes naar pilots en van pilots naar productie. Pilotprojecten opzetten vergt echter tijd en aanzienlijke investeringen in datacenter- en andere infrastructuur. Deze hoge kosten vormen een belangrijke barrière voor start-ups om met hun product de competitieve kwantumtechnologiemarkt te kunnen betreden.

 

Het project Qu-Pilot wil dit veranderen door gebruik te maken van de bestaande Europese infrastructuur voor het opzetten van pilots. Deze kennis en ervaring zit verspreid over de vele Europese onderzoeks- en technologieorganisaties (RTO’s) zoals het Duitse Fraunhofer Institute. De samenwerking tussen deze instellingen en startups moet dus verder verbeterd worden. Lukt dat, dan kan de time-to-market van Europese innovaties in kwantumtechnologie aanzienlijk worden versneld. Bovendien kan dan een betrouwbare toeleveringsketen voor op kwantumtechnologie gebaseerde IT-systemen en datacenterfaciliteiten worden opgezet.

Het Qu-Pilot project bestaat uit 21 partners uit negen verschillende landen en wordt gefinancierd door de Europese Unie met 19 miljoen euro. Het project is gestart in april 2023 en zal 3,5 jaar duren. Vanuit de Benelux doet IMEC mee aan het project.

 

Op de recent georganiseerde beurs Hannover Messe was quantum computing nadrukkelijk aanwezig. Onder andere op een van de Nederlandse paviljoens waar Quix Quantum een prototype van een quantum computer toonde.

 

 

Lees ook
QMware en QuiX Quantum richten eerste volledig geïntegreerde Hybrid Quantum Computing Data Center op

QMware en QuiX Quantum richten eerste volledig geïntegreerde Hybrid Quantum Computing Data Center op

QMware en QuiX Quantum werken samen om het eerste volledig geïntegreerde, hybride quantum-klassieke platform te ontwikkelen in Enschede, waar ook het hoofdkantoor van QuiX Quantum is gevestigd. De wereldwijde primeur bestaat uit een hybride architectuur die high-performance computing (HPC) infrastructuur integreert met native quantum computing technologie...

Luxemburg bouwt eerste op QKD gebaseerde kwantumcommunicatie-infrastructuur

Luxemburg bouwt eerste op QKD gebaseerde kwantumcommunicatie-infrastructuur

De Universiteit van Luxemburg heeft de ontwikkeling aangekondigd van een Luxemburgs laboratorium voor kwantumcommunicatie-infrastructuur. Er zal een 5-jarig project gefinancierd door de Recovery and Resilience Facility van de Europese Unie worden gebouwd als onderdeel van het NextGenerationEU-initiatief. Dit is gericht op het bouwen van een Luxemburg’s...

Quantum Delta NL lanceert microfonds van twee miljoen euro voor quantum startups

Quantum Delta NL lanceert microfonds van twee miljoen euro voor quantum startups

Quantum Delta NL kondigt vandaag de lancering aan van een microfonds van EUR 2.000.000, genaamd ‘LightSpeed Fund 1’. Het fonds zal zich richten op ondersteuning van quantum startups in de eerste fase. De Delftse startup en deelnemer aan het LightSpeed- programma QuantWare is de eerste startup die een funding heeft gekregen.