EU lanceert Project Qu-Pilot voor snellere introductie van Europese quantum-computers

Nieuwsbericht Qu-Pilot

De Europese universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben uitstekend werk gedaan als het om research rond quantum computing gaat. Veel van de benodigde technologie begint beschikbaar te komen. De grote uitdaging voor de EU wordt nu: deze kennis omzetten in commercieel succes.

Het succes van Europese start-ups op het gebied van quantum computing hangt sterk af van de efficiënte omzetting van prototypes naar pilots en van pilots naar productie. Pilotprojecten opzetten vergt echter tijd en aanzienlijke investeringen in datacenter- en andere infrastructuur. Deze hoge kosten vormen een belangrijke barrière voor start-ups om met hun product de competitieve kwantumtechnologiemarkt te kunnen betreden.

 

Het project Qu-Pilot wil dit veranderen door gebruik te maken van de bestaande Europese infrastructuur voor het opzetten van pilots. Deze kennis en ervaring zit verspreid over de vele Europese onderzoeks- en technologieorganisaties (RTO’s) zoals het Duitse Fraunhofer Institute. De samenwerking tussen deze instellingen en startups moet dus verder verbeterd worden. Lukt dat, dan kan de time-to-market van Europese innovaties in kwantumtechnologie aanzienlijk worden versneld. Bovendien kan dan een betrouwbare toeleveringsketen voor op kwantumtechnologie gebaseerde IT-systemen en datacenterfaciliteiten worden opgezet.

Het Qu-Pilot project bestaat uit 21 partners uit negen verschillende landen en wordt gefinancierd door de Europese Unie met 19 miljoen euro. Het project is gestart in april 2023 en zal 3,5 jaar duren. Vanuit de Benelux doet IMEC mee aan het project.

 

Op de recent georganiseerde beurs Hannover Messe was quantum computing nadrukkelijk aanwezig. Onder andere op een van de Nederlandse paviljoens waar Quix Quantum een prototype van een quantum computer toonde.

 

 

Lees ook
"Quantumcomputers maken traditionele versleutelingsmethoden overbodig"

"Quantumcomputers maken traditionele versleutelingsmethoden overbodig"

Quantumcomputers zouden binnenkort traditionele versleutelingsmethoden wel eens overbodig kunnen maken, waardoor de bescherming van gevoelige gegevens een prioriteit wordt voor overheden en organisaties wereldwijd," zei Michiel Wijminga, Sales Director Nederland bij Adtran tijdens de workshopmiddag over Quantum Encryptie & Fiber Monitoring in de T1

Toshiba en Orange testen quantumnetwerk voor lange afstanden

Toshiba en Orange testen quantumnetwerk voor lange afstanden

Toshiba Europe heeft in samenwerking met Orange een quantumnetwerk voor lange afstanden ontwikkeld dat naast bestaande telecomvezels functioneert. Eerste tets met dit netwerk, beveiligd met quantum key distribution (QKD), demonstreerde een quantumveilige gegevensoverdracht van 400 Gbit/s over een glasvezelverbinding van 184 km met drie QKD-links e1

Eerste Europese datacenter voor quantum computers begin 2024 open

Eerste Europese datacenter voor quantum computers begin 2024 open

Quantum computing, ooit een domein van puur wetenschappelijk onderzoek, staat nu aan de vooravond van een commerciële doorbraak. Deze ontwikkeling is van cruciaal belang voor de datacenterindustrie. Recent nieuws van IBM illustreert hoe dichtbij de integratie van quantum computers in datacenters al is. Zo staat er voor 2024 een eerste IBM datacent1