Energietransitie gaat sneller dan veel mensen denken, meent voorzitter van NVDE
Nederlanders houden van klagen - over het Nederlands elftal, de files, de belastingdruk en tegenwoordig ook zeker over de energietransitie. Door alle nadruk op wat er wellicht (nog) niet goed gaat - denk aan wet- en regelgeving, het traag afgeven van vergunningen en de welbekende supply chain-problemen - verliezen we soms echter het zicht op de realiteit.
Dat moet ook Olov van der Gaag hebben gedacht. Van der Gaag is voorzitter van de NVDE. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie richt zich op verduurzaming van de energievoorziening in ons land. De aangesloten bedrijven zijn actief in hernieuwbare elektriciteit, warmte en gassen en in duurzame mobiliteit, de gebouwde omgeving en de industrie. De activiteiten voor duurzame energie bij de 1600 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim € 43 miljard en bijna 200.000 werknemers in Nederland.
Van der Gaag vond het tijd voor tegengas. En dus plaatste hij op LinkedIn een lijstje met mijlpalen die we als Nederland in het kader van de energietransitie wél hebben gerealiseerd. Dat zijn er namelijk nogal wat. Zo groeide in tien jaar tijd het aandeel duurzame energie in Nederland van 4,7% naar 16,7%. We zijn in die paar jaar gegroeid van 96 windturbines op zee naar 671 en dat gebeurt inmiddels zonder subsidies. De zware industrie bespaart al 2,5 megaton CO2 per jaar. De voor de digitale sector zo belangrijke netbeheerders zijn natuurlijk vaak doelwit van gemopper, maar laten we niet vergeten dat zij - zoals Van der Gaag aangeeft - al wel maar liefst 60.000 kilometer nieuwe elektriciteitskabels hebben aangelegd.
Met andere woorden, misschien wordt het tijd dat we als Nederlanders even iets minder aandacht aan onze ‘nationale hobby’ besteden. In plaats daarvan kan het geen kwaad om soms ook even te kijken naar wat er wél goed gaat.
Meer over
Lees ook
Kitepower: mogelijke oplossing voor duurzame backup power?
In de voortdurende zoektocht naar duurzame energieoplossingen is een interessante innovatie verschenen: Kitepower. Deze technologie, die potentieel een alternatief biedt voor traditionele dieselgeneratoren, is ontwikkeld door de gelijknamige Nederlandse start-up. Medeoprichter Johannes Peschel deelde zijn inzichten met Change Inc., waaruit blijkt dat...
De invloed van netcongestie en energie op de datacenterwereld
Een van de grootste uitdagingen waar de datacenterindustrie mee te maken heeft, is netcongestie. Dit treedt op wanneer de vraag naar elektriciteit het vermogen van het elektriciteitsnetwerk overstijgt, wat de up time en betrouwbaarheid van datacenters kan beïnvloeden.
Netbeheerderers publiceren plan voor snellere verbetering van regionale infrastructuren
De netbeheerders hebben de zogeheten Nationale Uitvoeringsagenda Regionale Infrastructuur gepubliceerd, een voorstel dat een voorstel om de uitvoering van infrastructuurprojecten te versnellen.