ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

Het Europese ECO-Qube innovatieproject voert momenteel een testproject uit met zijn nieuwe koelaanpak in NEST, op de EMPA-campus in Dübendorf, Zwitserland. Eerder al werd een pilot uitgevoerd bij een Turkse partnerorganisatie.

ECO-Qube OCP rack at NEST

Het slimme koelsysteem dat ECO-Qube ontwikkelt, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Doel van de nieuwe manier van werken is het optimaliseren van de koelaanpak door IT-workloads op basis van de thermische belasting te verdelen over servers en racks. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Computational Fluid Dynamics (CFD)-simulaties om het koelsysteem en IT-apparaten optimaal op elkaar af te stemmen.

De NEST-faciliteit is geopend in 2016 en is gelegen op de EMPA-campus in Dübendorf. Het biedt onderdak aan meer dan 150 partners uit de wereld van research, industrie en de publieke sector. Centraal thema is: bijdragen aan een duurzamer en meer circulair gebruik van hulpbronnen en energie in de IT. Een van de deelnemers is het Nederlandse Blockheating. Ook de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) neemt deel aan dit project.

Interessant aan NEST is dat geïnstalleerde onderzoekssystemen geen geïsoleerde laboratoriumomgevingen zijn, maar echte woon- en werkomgevingen, waardoor het een vruchtbare voedingsbodem is voor duurzame innovaties.

ECO-Qube's smart workload orchestration-software optimaliseert het plaatsen van IT-workloads via een systeem van wachtrijen. Deze wachtrijen worden gevuld op basis van de beschikbaarheid van  hernieuwbare energie. Een workload wordt daar geplaatst waar voldoende hernieuwbare energie voor de verwerking van die IT-taken beschikbaar is. Een van de doelstellingen in het geval van EMPA NEST is dan ook minder elektriciteit afnemen van het reguliere elektriciteitsnet. Hierbij gebruikt men een zonaal koelsysteem om de inlaattemperatuur en de luchtstroom door het microdatacenter te verbeteren, wat de koelefficiëntie en de valorisatiecapaciteit van de restwarmte zal verbeteren.

EMPA NEST gebruikt een open source Open Compute-rack met een IT-belasting van 12 kW en een koelsysteem van 12 kW. De IT-infrastructuur bestaat uit 32 servers, 762 nodes, 6,6 TB geheugen en 21,3 TB opslag.

 

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.