ECO-Qube test smart cooling-aanpak in Zwitsers datacenter

Het Europese ECO-Qube innovatieproject voert momenteel een testproject uit met zijn nieuwe koelaanpak in NEST, op de EMPA-campus in Dübendorf, Zwitserland. Eerder al werd een pilot uitgevoerd bij een Turkse partnerorganisatie.

ECO-Qube OCP rack at NEST

Het slimme koelsysteem dat ECO-Qube ontwikkelt, maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Doel van de nieuwe manier van werken is het optimaliseren van de koelaanpak door IT-workloads op basis van de thermische belasting te verdelen over servers en racks. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Computational Fluid Dynamics (CFD)-simulaties om het koelsysteem en IT-apparaten optimaal op elkaar af te stemmen.

De NEST-faciliteit is geopend in 2016 en is gelegen op de EMPA-campus in Dübendorf. Het biedt onderdak aan meer dan 150 partners uit de wereld van research, industrie en de publieke sector. Centraal thema is: bijdragen aan een duurzamer en meer circulair gebruik van hulpbronnen en energie in de IT. Een van de deelnemers is het Nederlandse Blockheating. Ook de Sustainable Digital Infrastructure Alliance (SDIA) neemt deel aan dit project.

Interessant aan NEST is dat geïnstalleerde onderzoekssystemen geen geïsoleerde laboratoriumomgevingen zijn, maar echte woon- en werkomgevingen, waardoor het een vruchtbare voedingsbodem is voor duurzame innovaties.

ECO-Qube's smart workload orchestration-software optimaliseert het plaatsen van IT-workloads via een systeem van wachtrijen. Deze wachtrijen worden gevuld op basis van de beschikbaarheid van  hernieuwbare energie. Een workload wordt daar geplaatst waar voldoende hernieuwbare energie voor de verwerking van die IT-taken beschikbaar is. Een van de doelstellingen in het geval van EMPA NEST is dan ook minder elektriciteit afnemen van het reguliere elektriciteitsnet. Hierbij gebruikt men een zonaal koelsysteem om de inlaattemperatuur en de luchtstroom door het microdatacenter te verbeteren, wat de koelefficiëntie en de valorisatiecapaciteit van de restwarmte zal verbeteren.

EMPA NEST gebruikt een open source Open Compute-rack met een IT-belasting van 12 kW en een koelsysteem van 12 kW. De IT-infrastructuur bestaat uit 32 servers, 762 nodes, 6,6 TB geheugen en 21,3 TB opslag.

 

Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.