De ITchannelPRO Datacentergesprekken – Andrew van der Haar FCA

FCA

 

In de reeks datacentergesprekken heeft ITchannelPRO deze keer met Andrew van de Fiber Carrier Association (FCA) gesproken. De eerste vraag was of er het laatste jaar door de pandemie veel is veranderd voor de carriers.

Procedures en regels

Op die vraag is geen simpel ja of nee antwoord mogelijk. De markt is te breed en divers voor een algemeen antwoord. “Als ik denk aan de toegang tot datacenters voor de carriers is het er afgelopen jaar niet makkelijker op geworden,” zegt Andrew. “Elk datacenter heeft procedures. Dat is nodig en goed. Maar door de pandemie zijn er nog meer regels gekomen. Daardoor zijn zelfs reguliere werkzaamheden opeens lastiger geworden.” Als voorbeeld noemt hij dat het gebruikelijk is dat een medewerker van het datacenter de mensen van de carrier begeleidt in het gebouw. Met de anderhalve meter regel bleek dat lang niet overal meer mogelijk. De ruimtes waar gewerkt moet worden zijn niet ontworpen om voldoende afstand te kunnen houden. Gevolg van de beperkingen en de ad-hoc procedures is dat met name het niet geplande werk veel complexer is geworden. De regels voor het werken binnen een datacenters zijn ook nog meer verschillend geworden. Wat Andrew constateert is geen punt van kritiek. Het illustreert vooral dat de beperkingen waar het land mee te maken heeft iedereen raakt. Ook de datacenters, carriers en dus de leden van de FCA. Waar hij wel wat kritischer naar kijkt is het aantal signalen over nieuwe voorwaarden van datacenters. Het verplicht gebruik moeten maken van delen van de infrastructuur van het datacenter lijkt vaker voor te komen. “Ik kan het deels verklaren vanuit risicomijdend gedrag van de datacenters. Je wil gewoon niet dat elke week op je terrein wordt gegraven. Maar het is wel een punt waar we nog eens beter naar moeten kijken.”

Consolidatie

Via een korte zijsprong over het zeekabeldossier en de manier waarop partijen over FttH communiceren komt het gesprek op de consolidatie in de IT sector. “Het afgelopen jaar is het redelijk rustig geweest als je kijkt naar de datacenters,” zegt Andrew. “Op consumentenvlak gebeurde, kijk maar naar Delta, veel meer. Ook bij de carriers en leveranciers zit men niet stil.” Waar hij ook nog steeds het nodige ziet gebeuren is bij bedrijventerreinen. Maar dat zijn in de regel activiteiten die buiten de regio de pers niet halen. Dat is ook logisch, omdat glasvezel op een dergelijk terrein alleen de bedrijven daar raakt en die weten echt wel wat er speelt. “Maar het is ook uit concurrentieoverwegingen dat men de plannen en successen niet aan de grote klok hangt. Wat dat betreft is het verschil met de FttH communicatie zeer groot.” Wat het afgelopen jaar evenmin tot stilstand is gekomen is de groei van de marktplaatsen. Internet exchanges zoals NL-ix zijn actief op zoek naar meer business, dat geldt ook voor initiatieven als de EFX. “Voor de FCA leden is meer leven in de brouwerij en verdere concurrentie op IX gebied alleen maar goed. Het geeft de mogelijkheid op meer plekken te kunnen leveren. In plaats van in een weiland te gaan graven om twee locaties te verbinden is het nu inpandig een patchkabel connecten. Zoiets is sneller, beter en veel goedkoper.”

Fiber Vakdag

Begin november organiseert de FCA de jaarlijkse vakdag. Andrew verwacht nog meer belangstelling nu de overheid de maatregelen voor events heeft aangepast. “We gaan op dit moment uit van 400 bezoekers. Je merkt dat men weer de draad wil oppakken. Het bezoeken en sponsoren van vak events hoort daar bij.” Op dit moment wordt nog gewerkt aan het programma van sprekers, demonstraties en clinics. Andrew licht een tipje van de sluier op als hij aangeeft dat internationale partijen die hij zelf niet goed op het netvlies had zich gemeld hebben. “Dat we als FCA met onze vakdag bij die bedrijven bekend zijn is goed nieuws. De Nederlandse markt is duidelijk voor nog meer partijen interessant dan we al dachten.”    

 

Het vorige artikel in de reeks ITchannelPRO datacentergesprekken was met Richard Boogaard van SmartDC. Medio november verschijnt het volgende artikel.

Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.