‘De energietransitie moet sneller’

Kornelis Blok (2)_dc96eeb1ab

Dat zegt prof.dr. Kornelis Blok in zijn afscheidsrede. Blok was jarenlang verbonden aan de Universiteit Utrecht en later de TU-Delft. Hij heeft zich zijn leven lang bezig gehouden met de energietransitie. Hij leverde onder andere een bijdrage aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Ook was hij oprichter van adviesbureau Ecofys. Hij gaat nu formeel met pensioen. Aan de TU-Delft was Blok de laatste jaren verbonden als professor of Energy Systems Analysis.

“De ontwikkelingen op het gebied van alternatieven voor fossiele energiebronnen als zon- en windenergie, elektrische auto’s of warmtepompen gaan snel, maar het gaat nog niet snel genoeg”, zegt hij in een afscheidsinterview dat gepubliceerd is op de website van de TU-Delft. “We willen klimaatverandering beperken, maar er komen toch steeds spaken in het wiel waardoor we vastlopen.”

Verder stelt Blok in het interview: “Ik vind dat we op het ergste voorbereid moeten zijn. Zelfs al doen we ons best, dan lopen we nog langs de rand van het veilige gebied. En eigenlijk is het niet eens duidelijk hoe groot dit veilige gebied is. Verder moeten we in de toekomst meer rekening houden met de kwetsbaarheid van onze energievoorziening.” 

Blok was de laatste jaren ook voorzitter van het Delft Energy Initiative. Hierin werken een aantal faculteiten van de Technische Universiteit Delft samen. "Er zijn nu vier energie-onderzoekinstituten waar vier tot zes faculteiten samenwerken. Daarmee kunnen we grote projecten aan en zo ons steentje bijdragen aan innovaties in de energiesector samen met bedrijfsleven, overheden en studenten.”

De datacenterindustrie is de afgelopen jaren redelijk actief geworden met onderwerpen als energietransitie en duurzaamheid. Als de energietransitie sneller moet, dan zal echter ook deze branche er nog een schepje bovenop moeten doen. Al was het maar omdat Europese en nationale overheden steeds meer kijken naar wet- en regelgeving om deze versnelling te realiseren.

Lees ook
Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Techgiganten lanceren nieuwe Net Zero Innovatiehub voor datacenters in Europa

Enkele van de grootste namen in de technologiesector hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingshub voor groene datacenters op te zetten. Google, Microsoft, Danfoss en Schneider Electric zijn de oprichters van de nieuwe Net Zero Innovatiehub voor Datacenters, gevestigd in Fredericia, Denemarken.

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

“Met het accepteren van het voorzitterschap van de Fiber Carrier Association, kan ik mijn passie voor de branche goed combineren met mijn wens om ook op te komen voor andermans belang. Mijn connecties in het maatschappelijke en politieke veld gaan daarbij ook zeker een handje meehelpen”.