DDA: ‘Nederlandse datacentermarkt snelst groeiende in Europa’

dda_logo_black_n klein

De Nederlandse datacentermarkt groeit hard en staat er internationaal gezien sterk voor. De branche vormt bovendien een onmisbare ruggengraat voor de Nederlandse economie en maatschappij. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het Dutch Datacenter Report 2015 van de Dutch Datacenter Association (DDA). Directeur Stijn Grove overhandigde tijdens de Nationale Datacenterdag bij Interconnnect het rapport aan Wim van de Donk, commissaris van de Koning van de provincie Noord-Brabant. 

Dit sluit aan bij eerdere bevindingen van CBRE, dat concludeerde dat de vraag naar colocatieruimte in geen enkele andere stad zo snel groeit als in Amsterdam. Onderzoek van Stichting Digitale Infrastructuur Nederland toonde eerder aan dat de Nederlandse digitale infrastructuur een belangrijke drijfveer is achter de groei van de online sector in ons land.

Sterke groei rond Rotterdam, Eindhoven en Groningen

Het onderzoek van DDA laat zien dat de groei rond de steden Rotterdam, Eindhoven en Groningen het sterkst is. Hier bevinden zich kennisintensieve en innovatieve bedrijven die zich verder ontwikkelen dankzij een goede IT-infrastructuur. De Nederlandse commerciële datacenters zijn bovendien betrouwbaar, duurzaam en van hoge kwaliteit.

Beschikbare capaciteit

De onderzochte datacenters hebben inclusief kantoorruimte gezamenlijk een oppervlakte van in totaal 460.000 m2 met 350 MW aan vermogen. Bij de grote aanbieders is tussen 70% en 90% van de ruimte verhuurd, bij kleinere partijen is dit echter tussen de 25% en 50%. Ongeacht de huidige overcapaciteit heeft 50% van de datacenters dit jaar plannen om uit te breiden. 50% van de ondervraagde partijen denkt binnen 5 jaar een nieuw gebouw neer te zetten.

Toename cloud

Het overgrote deel van de datacenters (45%) is in gebruik door technologiebedrijven zoals hosting providers, ISV’s (Independent Software Vendors) en online dienstverleners. De cloud is daarbij een grote aanjager en bovendien een groeiende trend. De onderzoekers verwachten dan ook snel dat meer dan de helft van datacenters door technologiebedrijven gebruikt wordt. Datacenters zijn daardoor onmisbaar in de huidige kenniseconomie.

Duurzaam 

Een belangrijke graadmeter voor de duurzaamheid van een datacenter is de Power Usage Effectiveness (PUE). Hoe lager dit getal, hoe beter. Bij de onderzochte datacenters ligt de gemiddelde PUE op 1,31, ruim onder het internationale gemiddelde van 1,8. Daarnaast maakt 80% van de ondervraagden volledig gebruik van groene energie.

Ecosysteem

Datacenters zijn niet enorm arbeidsintensief. Toch spelen ze een niet te onderschatten rol voor de werkgelegenheid. Alle datacenters samen bieden een werkgelegenheid van 2100 FTE. De economische effecten van datacenters reiken verder dan de werkvoorziening op de locaties zelf. De Nederlandse datacenters vormen meer en meer een ecosysteem. Dat systeem vormt een belangrijke basis voor tal van bedrijven, van start-ups tot corporates, van IT-leveranciers tot aan de maakindustrie. Maar door verregaande digitalisering zijn ook maatschappelijke instituten als ziekenhuizen en onderwijsinstellingen sterk afhankelijk van dit ecosysteem.

Over het onderzoek

Het onderzoek richtte zich op commerciële datacenters die fysieke ruimte aanbieden voor het huisvesten van IT-apparatuur van bedrijven. Grote internationale partijen zoals Google en Microsoft zijn daarin niet meegenomen, ook bedrijven met een eigen datacenter zijn buiten beschouwing gelaten.

Het volledige rapport Dutch Datacenter Report 2015 is hier online beschikbaar.

 

Lees ook
Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1

Merpa Datahousing Consultancy  en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Merpa Datahousing Consultancy en Meiberg Consultancy gaan nauwe samenwerking aan

Elvira Dragstra van Merpa Datahousing Consultancy en Henk van den Berg van Meiberg Consultancy zijn op 15 januari 2014 een samenwerkingsverband aangegaan en betreden met een nieuw gezicht de markt:  Decision Datacenter Partners BV. Zowel Merpa als Meiberg hebben een  ruime ervaring op het gebied van datacenters die bij veel verschillende bedrijve1