DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Frankfurt Skyline

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.

De groeiende afhankelijkheid van datacenters gaat gepaard met een aanzienlijke toename in elektriciteitsverbruik. In Frankfurt am Main alleen al is het stroomverbruik van grote datacenters tussen 2017 en 2022 met bijna 130% gestegen, wat neerkomt op bijna 2,4 miljard kilowattuur. Deze hoeveelheid energie zou potentieel kunnen voorzien in de verwarmingsbehoefte van ongeveer 100.000 appartementen. De praktische implementatie van warmteterugwinning uit datacenters stuit op diverse technische, organisatorische en economische uitdagingen. Het primaire doel van DC2HEAT is om met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) het plannen, aanpassen en het beheren van systemen voor warmteterugwinning uit datacenters te vereenvoudigen. Door deze processen efficiënter en economisch rendabeler te maken, wordt niet alleen de verspreiding van deze technologie bevorderd, maar worden ook nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van restwarmte ontsloten.

Een belangrijke speler in het DC2HEAT-project is het Borderstep Institute, dat zich richt op het analyseren en beoordelen van de duurzaamheidspotentieel van AI in dit project. Bovendien ondersteunt Borderstep de praktische toepassing van de onderzoeksresultaten.

Het project wordt ondersteund door een consortium van partners, waaronder het Software Innovation Campus Paderborn (SICP) van de Universiteit van Paderborn, het advies- en planningsbureau AS Enterprise Engineering en de AI-agentschap Unetiq. Daarnaast wordt het project ondersteund door een breed scala aan partners en supporters, waaronder de stad Frankfurt, de initiatiefgroep Digitales Hessen, de eco Verband der Internetwirtschaft, energieleverancier Mainova en diverse bedrijven uit de datacentersector.

DC2HEAT ontvangt financiering van het Duitse Ministerie voor Milieu, Natuurbescherming, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbescherming (BMUV) als onderdeel van het programma 'KI-Leuchttürme für Umwelt, Klima, Natur und Ressourcen'. De toekomstige, milieu- en maatschappijgerichte organisatie 'Zukunft, Umwelt, Gesellschaft (ZUG) GmbH' is verantwoordelijk voor het beheer van dit financieringsprogramma. Het project zal naar verwachting veel kennis opleveren die ook in landen als Nederland relevant zijn.

Lees ook
Installatiebranche geeft impuls aan BIM

Installatiebranche geeft impuls aan BIM

De installatiebranche heeft op 4 februari op de VSK-beurs in Utrecht een pakket aan initiatieven gepresenteerd om de toepassing van BIM een krachtige impuls te geven. Volgens de initiatiefnemers ISSO, Opleidingsfonds OTIB, TVVL en Uneto-VNI luidt BIM het einde van het 'oude bouwen' in en biedt de ontwikkeling grote kansen op innovatie. Tijdens een1

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

Actievoerders willen watertoevoer naar NSA-datacenter stilleggen

De NSA heeft met zijn spionageactiviteiten op burgers en bedrijven bij allerlei mensen kwaad bloed gezet. Een groep actievoerders komt nu zelf in actie om de praktijken van de NSA te dwarsbomen. Datacenters zijn voor de inlichtingendienst van groot belang om de enorme hoeveelheden verzamelde data op te kunnen slaan en te kunnen analyseren. De acti1

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen

Datacenter Groningen heeft geld ingezameld voor de Stichting Kinderoncologie Groningen (SKOG). Het bedrijf heeft hiervoor enige tijd geleden een speciale actie in het leven geroepen. Voor elke verbruikte kWh in november doneert Datacenter Groningen 1 eurocent aan de Stichting Kinderoncologie Groningen. Met de actie schenkt het bedrijf in totaal 1.1