Datacenters op nieuwe plekken – de lokale pers volgt de ontwikkelingen

datacenter

Nederland heeft een duidelijke voorsprong als het gaat om de aandacht van de pers voor datacenters. Al voor de affaire Zeewolde was zichtbaar dat de regionale en landelijke pers het verschijnsel voor zich en de lezers ontdekt hadden. Die ontwikkeling is nu ook duidelijk buiten de landsgrenzen zichtbaar.

Nog even terug naar de Nederlandse pers. Die heeft jaren lang de Eemshaven, waar echt een heel groot datacenter staat, negeert. Pas toen de hyperscalers opschoven richting de randstad – lees Agriport en de Haarlemmermeerpolder – was er aandacht. Die aandacht is gevoed door de belangen van de direct omwonenden. In de twee gebieden zijn dat er duidelijk meer dan rond de Eemshaven.

Waar dat allemaal toe heeft geleid hebben we gemerkt bij Zeewolde. Toen bleken lokale belanghebbenden en de lokale pers heel goed in staat het onderwerp boven aan de agenda te zetten en te houden. De nationale pers en politiek zagen het en deden mee. Het resultaat is bekend, in Zeewolde is er geen spade de grond in gegaan voor een hyperscale datacenter. Elders in het land is die kans verkleind omdat de landelijke politiek is gekomen met regels.

Wat in Nederland gebeurde trok internationaal de aandacht van meer dan de tech pers. Reguliere krantentitels ontdekten als het ware het onderwerp en zagen dat ook in hun verzorgingsgebied datacenters stonden en gebouwd werden. Een plus Een is Twee, de aandacht van de pers in heel veel Europese landen voor het onderwerp datacenters was geboren.

In Ierland heeft dat heel snel geleid tot politieke druk de komst van nieuwe gebouwen af te remmen. In andere landen, en dan met name de secundaire markten, leek er aanvankelijk weinig aan de hand te zijn. Inmiddels blijkt dat beeld te kunnen worden bijgesteld. Oostenrijk is daar een recent voorbeeld van. Daar heeft Microscoft – gelijk aan de situatie in België – plannen voor een eigen cloud-landen-zone gelanceerd. De nationale pers heeft daar eerst een paar regel aan gewijd in het katern “economie”. Nu zien we dat die bouwplannen ook kritische aandacht krijgen onder het kopje “duurzaamheid”.

De kwaliteit van de artikelen die verschijnen als in een secundaire markt een cloud datacenter wordt aangekondigd hebben een ding gemeen. Na het eerste artikel waar de bouw en directe werkgelegenheid centraal staat verandert de toonzetting. Datacenters worden direct gelinkt aan verbruik van grote hoeveelheden stroom, water en grond. Heel vaak wordt daarbij gelinkt naar de Nederlandse situatie.

Wat de lezers van die artikelen echter niet weten is dat in de oorspronkelijke berichten over de footprint van onze Nederlandse hyperscalers wel wat rekenfouten staan. Die fouten worden letterlijk overgenomen om de lezers in Oostenrijk en elders te “informeren” over de impact van cloud datacenters. Als er al sprake is van onrust in Europa over de impact van grote datacenters, dan is dat deels het gevolg van iets dat in Nederland is begonnen.

Lees ook
Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten