Consolidatie datacentermarkt: Duitsland is anders dan Nederland

datacenter one atlas edge

Dinsdag maakten Datacenter One en AtlasEdge bekend dat het verkoopproces is afgerond. De vier gebouwen van de Duitse aanbieder zijn nu deel van het portfolio van AtlasEdge, dat zich graag presenteert als een echte Europese speler.

AtlasEdge focust zich op wat heet edge locaties. Het is een joint venture van Liberty Global en anderen. Digital Realty heeft sinds begin 2023 een aandeel in het bedrijf. Een deel van het team komt uit Nederland, maar het geheel wordt vooralsnog vanuit Londen aangestuurd.

De Duitse markt is groot maar zeer versnipperd. Frankfurt is de grootste en bekendste hotspot, München, Hamburg, Berlijn en zelfs Düsseldorf spelen ook een rol. Buiten die locaties zijn er nog een dozijn andere steden met colocatie datacenters.

Datacenter One heeft vier gebouwen in Stuttgart (2x), Düsseldorf en Leverkusen. AtlasEdge had al een presence in Hamburg en Berlijn. De overgenomen partij heeft vanuit het verleden veel echte colo klanten (140 stuks volgens het persbericht). AtlasEdge heeft in de gebouwen verspreid over Europa in ieder geval Liberty Global als klant en dat is alles behalve een standaard colo klant.

Wat er met de bestaande Datacenter One klanten gaat gebeuren is niet bekend. Wel bekend is dat de Duitse operatie in het teken komt te staan van nog meer edge aanbod. Met een groot TV bedrijf als klant is dat begrijpelijk. 5G wordt ook als reden genoemd waarom edge datacenters zo belangrijk worden.

Deze overname lijkt daarmee sterk af te wijken van wat in Nederland gebeurde. Hier is bij de consolidatie van de markt amper gewezen op edge voordelen, laat staan 5G. Eerder was het aantrekkelijk worden voor buitenlandse klanten een punt van aandacht. Het effect van consolidatie in de twee landen, minder aanbieders in een markt, is echter hetzelfde.

Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.