Chinese firma neemt eerste onderwaterdatacenter in gebruik

UDC

 

Er wordt al een tijd over gesproken, maar eindelijk is dan toch een eerste datacenter dat zich onderwater bevindt in gebruik genomen. Het gaat om een datacenter dat is ontworpen en gebouwd door het Chinese Highlander. De faciliteit is klaar om klanten te helpen die workloads op de aanwezige servers willen hosten. Ook kan de faciliteit worden aangeschaft voor wie zelf een onderwaterdatacenter wil toepassen.

De faciliteit lijkt eerder op een groot uitgevallen vat dan op een klassieke serverruimte. Informatie over de toegepaste techniek is alleen te vinden via een Chineestalige website. Deze site kent ook een mogelijkheid om over te schakelen naar het Engels, maar dan komt een geheel andere website in beeld, namelijk die van de moedermaatschappij. Dat is Beijing Highlander, een aanbieder van navigatie- en andere maritieme technologie.

Op de Chineestalige website staan echter wel enkele interessante illustraties. Deze tonen de faciliteit zelf en de locatie waar de eerste versie van ‘het vat’ is afgezonken; de Chinezen spreken overigens liever van ‘een tank’. Verder meldt de firma: 'The undersea data center (hereinafter referred to as "UDC") consists of a shore station, an undersea photoelectric composite cable, an undersea substation and an undersea data module. The main structure of the undersea data center is the tank structure. The electrical equipment and cooling system are arranged inside the tank, and the top of the tank is the seawater cooling system’.

De Chinezen claimen een PUE van ‘minder dan 1,1’. Ook de total cost of ownership (TCO) wordt positief omschreven: Under the typical scale of 20MW, the cost of TCO (ten years) of the undersea data center has a 14% advantage over land’.

De servers en andere IT-systemen staan opgesteld in een ruimte die stofvrij is en is gevuld met een inert gas. Het voordeel hiervan, zo is gebleken uit eerdere proeven met dit soort onderwatervoorzieningen, is dat het aantal storingen in servers hierdoor aanzienlijk kan afnemen. Het bedrijf zegt hierover:the server failure rate is only 1/8 of the onshore data center’.

Lees ook
Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Hierom is persbericht over nieuw datacenter bij Berlijn voor Nederland interessant

Als in Duitsland de pers schrijft over een nieuw en groot datacenter is dat in principe geen nieuws voor de Nederlandse markt. Anders wordt het als het persbericht, waar iedereen naar verwijst, een paar punten bevat die juist elke Nederlander met kennis van de lokale datacentermarkt direct opvalt.