Britse startup wil samenwerking met netwerkbeheerders verbeteren

Coordinated-real-time-control-1-600x355

 

De Britse startup SMPnet heeft onlangs 1,4 miljoen dollar opgehaald bij investeerders voor een internationale uitrol van zijn softwareplatform. Het bedrijf heeft programmatuur ontwikkeld waarmee onder andere de samenwerking tussen netwerkbeheerders en externe afnemers en aanbieders van elektriciteit zoals datacenters nagenoeg in realtime kan worden beheerd. Ook kan het energienetwerk in realtime beheerd en geoptimaliseerd worden.

De onderneming is nu nog alleen actief in Engeland en Schotland, maar wil de nieuw beschikbaar gekomen financiële middelen gebruiken om actief te worden in Europa en de Verenigde Staten. Bedacht door twee Griekse researchers - Anastasios Rousis and Dimitris Tzelepis - stelt SMPnet netbeheerders in staat om hun elektriciteitscentrales te controleren en te optimaliseren, waarbij zij vrijwel in realtime kunnen inspelen op veranderingen in de hoeveelheid elektriciteit in specifieke delen van hun netwerk en veranderingen in de in het netwerk opgenomen systemen voor energieopslag. De software suite die zij hierbij toepassen luistert naar de naam Omega. Edge-computers worden hierbij door SMPnet gebruikt om de software beschikbaar te maken in alle delen van het elektriciteitsnetwerk. Doordat hierbij gebruik kan worden gemaakt van virtuele edge-computers kunnen de investeringen in hardware beperkt blijven en wordt het beheer volgens het bedrijf vereenvoudigd.

Als belangrijke toepassingen van de software noemt de startup onder andere realtime beheer van eventuele congesties bij onderstations, (her)synchronisatie van segmenten van het netwerk en op data gebaseerde dashboards voor operationeel beheer en planning. De grote hoeveelheden data die bij het gebruik van deze software beschikbaar komt worden met de hulp van zelf ontwikkelde AI-modellen geanalyseerd en gepresenteerd.

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.