Amsterdam: Strenger beleid voor nieuwe datacentra

320px-Wapen_van_Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft sinds 20 december het volgende op de website staan:

De komst van nieuwe datacentra wordt moeilijker. Het is ‘Nee, tenzij’. Datacentra nemen veel ruimte in beslag en gebruiken veel elektriciteit. De gemeente wil daarom strenger zijn bij de komst van nieuwe datacentra. Het voorstel voor nieuw beleid ligt vanaf 28 december ter inzage.

De nieuwe regels gaan waarschijnlijk het tweede kwartaal van 2024 in. Het is al vanaf november niet meer mogelijk om een aanvraag te doen voor een datacentrum. Uw aanvraag wordt niet in behandeling genomen.

Geen nieuwe datacentra

Het nieuwe beleid zegt: er komen geen nieuwe datacentra in de stad tenzij ze een direct Amsterdams belang hebben én ze aan duurzaamheidseisen voldoen. Denk dan aan de verhuizing van een datacentrum naar een andere plek, om zo ruimte te maken voor een nieuwe woonwijk. Lopende aanvragen vallen onder het oude beleid.

Bestaande datacentra in de stad mogen blijven

Belangrijke groepen van datacentra staan op het Science Park en Amstel III bedrijvenstrook. Zij blijven. Met de eigenaren voeren we gesprekken over duurzame ingrepen als het gaat om warmte en koelen. Deze datacentra zijn belangrijk voor de wetenschap en bedrijven.

Schaarse ruimte

Wethouder Reinier van Dantzig van Woningbouw: "De ruimte in Amsterdam is schaars. Niet alleen de fysieke ruimte, maar ook de ruimte op het elektriciteitsnet. We willen alleen datacentra die ervoor zorgen dat we duurzaam groeien en die de stad iets opleveren. Deze nieuwe regels maken dat mogelijk.”

Inspraak

Vanaf 28 december kunt u de nieuwe plannen lezen op ruimtelijkeplannen.nl. U kunt daar dan ook op reageren.

Meer over
Lees ook
nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

nLighten neemt 7 edge datacenters van EXA Infrastructure over

  Overname opent nieuwe markten voor nLighten in België, Zwitserland en Spanje en breidt de aanwezigheid in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland uit.   nLighten heeft de overname bekendgemaakt van zeven edge datacenters van EXA Infrastructure. Deze stap versterkt de positie van nLighten als marktleider binnen de Europese1

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA versterkt aanwezigheid in EMEA met uitbreiding datacenter in Berlijn

NTT DATA, aanbieder van IT-technologie en –diensten, kondigt aan dat zijn Global Data Centers divisie een derde datacentercampus in Berlijn zal ontwikkelen.

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1