Alles wat u altijd al wilde weten over nextgen koeling

Omslag DatacenterWorks ePaper koeling Q1 2022 -496363

 

Ik kan mij nog goed herinneren hoe een flink aantal jaren terug de eerste editie van IT Room Infra - inmiddels IT Infra geheten - van start ging. Een kleine groep bedrijven presenteerde zich tijdens dit event nog wat onwennig aan het grote datacenter- en ICT-publiek. Wie had toen kunnen bedenken hoe belangrijk hun tak van sport een paar jaar later zou zijn!

In een paar jaar tijd is het datacenter een cruciaal onderdeel van ons zakelijke en persoonlijke leven geworden. Dat was al duidelijk zichtbaar voor de Corona-crisis, maar deze pandemie heeft de digitalisering van onze maatschappij en economie nog eens een ongekende impuls gegeven. En daarmee de technische infrastructuur van het datacenter nog belangrijker geworden dan deze al lange tijd was.

Met name de energievoorziening en de koeling van het datacenter zijn begrippen geworden waar iedereen inmiddels wel een mening over lijkt te hebben. Als ik af en toe de discussies en de nieuwsberichten in de algemene media over datacenters in ons land beluister, dan moet ik altijd weer even denken aan die retorische vraag: “Hoeveel bondscoaches telt Nederland ook alweer?” En dat terwijl de wereld van het datacenter continu in beweging is en het zelfs voor de insiders - waaronder natuurlijk ook u als lezer van deze DatacenterWorks-whitepaper - soms best een uitdaging is om alle relevante ontwikkelingen bij te houden.

Daarom heeft de redactie van DatacenterWorks besloten een serie whitepapers samen te stellen om alle ontwikkelingen goed op een rijtje te zetten. De eerste in deze reeks handelt over: Next-Generation Koeling. Waarom? Omdat koeling een cruciaal onderdeel vormt van de technische infrastructuur van ieder datacenter - groot of klein. Bovendien vinden er ongelooflijk veel interessante ontwikkelingen plaats op dit gebied die om uitleg en duiding vragen.

Denk alleen al aan alles wat er gebeurt rond vloeistofkoeling. Zeker geen nieuwe ontwikkeling, maar wel eentje die de laatste jaren in een enorme stroomversnelling is terecht gekomen. Warmtewisselaars in achterpanelen van racks, vloeistofkoeling direct op de processor, leidingen die over het moederbord worden geleid, immersion koeling waarbij de IT-hardware volledig in een niet-geleidende vloeistof is gedompeld ... er gebeurt enorm veel. We willen nu eenmaal de warmte die de IT-hardware voortbrengt kwijt. Maar tegelijkertijd voelen we haarfijn aan dat die warmte geen afvalproduct is, maar prima voor andere economisch nuttige doelen kan worden ingezet. Daarmee is koeling ineens veranderd van een puur technisch onderwerp in een thema dat thuishoort in de hele discussie rond de energietransitie.

 

Robbert Hoeffnagel

Dossiers
Lees ook
Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

Telefónica heeft een stap gezet naar het verduurzamen van zijn digitale infrastructuur door de vloeistofkoelingstechnologie van Submer te implementeren in haar Bellas Vistas-datacenter. Deze stap heeft tot doel de energie-efficiëntie met 50% te verhogen, waardoor de koolstofuitstoot en de algehele milieuvoetafdruk van datacenters drastisch worden1

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.