All IT Rooms realiseert datacenters en Control Rooms voor Alliander

Alliander datacenter Haarlem-800px.jpg

 

Slim netbeheer speelt bij Alliander een belangrijke rol in het verzorgen van de net- en gasaansluitingen voor zowel consumenten als de zakelijke markt. De netbeheerder ondersteunt deze activiteiten vanuit zowel Arnhem als Haarlem met behulp van gloednieuwe datacenters en Control Rooms. De technische installaties op beide locaties voor de datacenters, kantoren en control rooms zijn gerealiseerd door All IT Rooms. De datacenterspecialist neemt ook services en beheer voor zijn rekening. 

Als netbeheerder is Alliander verantwoordelijk voor de net- en gasaansluitingen van een kleine 3,5 miljoen klanten in met name Zuid-Holland, Noord-Holland, Gelderland, Friesland, Flevoland en Overijssel. Een taak die de afgelopen tien jaar een stuk complexer is geworden door de groeiende hoeveelheid duurzame energie die centraal wordt opgewekt. Alliander zet daarom in op slim netbeheer, waarbij IT een cruciale rol speelt.

Als partner samenwerken

All IT Rooms won de aanbesteding die door Alliander voor het project was uitgeschreven. Het gaat om een omvangrijk project, dat naast de realisatie van 900m2 dataruimten en twee Control Rooms ook de migratie van IT-activiteiten vanuit een Amsterdams datacenter naar Arnhem behelst. Bij het project zijn dan ook veel partijen betrokken, waaronder ook diverse aannemers en specialisten van Alliander. Alle partijen werkten als partners samen, waarbij het eindresultaat voorop stond.

Onderdeel van de aanbesteding was initieel het renoveren van een bestaande locatie van Alliander aan de Hofmanweg in Haarlem. "Gaandeweg liepen we tegen de uitdaging aan dat deze locatie sterk verouderd was. Het was een duur pand voor Alliander. Zo waren alleen nog datazalen aanwezig, maar geen personeel. Dit terwijl twee derde van dit pand oorspronkelijk beoogd was voor technisch personeel. Zij konden op de locatie echter niet meer terecht, aangezien het om een streng beveiligd pand gaat", legt Ard de Lange, Manager Data Center housing & 24/7 Operations Centre Services bij Alliander uit. Voor dit deel van de aanbesteding is daarom een nieuwe business case geschreven. De keuze is hierbij gevallen op nieuwbouw van een extra datacenter aan de Oudeweg in Haarlem.

“Prettig is dat All IT Rooms de regie volledig op zich neemt en alle betrokken partijen aanstuurt. Ze hebben bijvoorbeeld ook vanaf dag één onze bestaande voorzieningen in stand gehouden”, zegt De Lange.

‘We begrijpen wat de consequenties kunnen zijn’

 “Het bouwen en beheren van kritische omgevingen is waarin wij gespecialiseerd zijn; we doen niets anders. Wij kennen kritische omgevingen dan ook door en door, en begrijpen wat de consequenties kunnen zijn van verstoringen. Al onze processen zijn hierop ingericht”, zegt Ronald Kok, directeur van All IT Rooms.

Het project is van start gegaan aan de Oudeweg in Haarlem, waar het pand volledig is gerenoveerd. Hierbij zijn Control Rooms en in een nieuwbouwpand dataruimten gerealiseerd. In Haarlem is in feite een ‘greenfield’ gecreëerd. “De locatie in Haarlem is eind 2019 binnen budget, op tijd en met de gewenste kwaliteit gerealiseerd”, zegt De Lange.

Uitwijklocaties

Alliander, All IT Rooms en de overige betrokken partijen zijn in 2020 van start gegaan met de realisatie van vergelijkbare faciliteiten aan de Utrechtseweg in Arnhem. Zowel de datazalen als Controls Rooms in Arnhem en Haarlem kunnen als uitwijklocatie voor elkaar dienen. De Lange: "Extra uitdagend bij de renovatie van de Arnhemse locatie was het aanpassen van de energie-, werktuigbouwkundige- en bouwkundige installaties in een live-omgeving. Het ging onder meer om datazalen voor IT en OT, wat onze meest kritische omgevingen zijn”, zegt De Lange. “Dit vroeg om militaire precisie."

Wil je meer weten over dit project? Lees dan het volledige artikel in DatacenterWorks #4 en CloudWorks #4!

 

Meer over
Lees ook
Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute lanceert Sustainability Assessment-toolvoor datacenters en digitale infrastructuur

Uptime Institute heeft Sustainability Assessment geintroduceerd, een beoordelingstool die organisaties in staat stelt om duidelijk de duurzaamheidsreferenties van hun digitale infrastructuur te beoordelen, te benchmarken en te demonstreren aan al hun stakeholders.