Visie DC - People op de uitdagingen in de arbeidsmarkt: behoefte aan betrouwbare Partners

Godfried Teunissen DC-People

Nu de pandemie afvlakt is het tijd om de balans op te maken. Datacenters hebben veel bedrijven door de lockdowns geholpen en draaien als nooit tevoren. Dat heeft echter wel tot gevolg dat datacenters steeds meer moeite hebben om hun vacatures in te vullen.

Daartoe wenden zij zich steeds meer tot externe betrouwbare partijen die hen kunnen helpen deze uitdaging op te lossen - ook als het gaat om gespecialiseerd personeel.

 

In slechts een paar maanden zijn we jaren vooruit gesprongen en zijn mensen comfortabeler en zelfverzekerder geworden met technologie die remote werken mogelijk maakt. Dit ‘nieuwe normaal’ is blijvend en de uitdaging wordt om voldoende capaciteit te creëren om dit te ondersteunen.

Goed initiatief

In het rapport Datacenters en Werkgelegenheid van de Dutch Datacenter Association maakt men melding van de vele honderden vacatures die in Nederland momenteel open staan. Een goed initiatief is de samenwerking met onderwijsinstellingen die opleidingen verzorgen voor technische beroepen als Datacenter Technicians en Datacenter Facility Engineers.

Het aantal medewerkers binnen datacenters neemt jaarlijks circa 10 procent toe. Hierbij zijn de extra banen uit de toeleveringsketens niet eens meegerekend. Door het structurele tekort aan technisch personeel wordt de branche gedwongen om medewerkers uit andere markten aan te trekken. Daarnaast vinden hoogopgeleide statushouders en veteranen inmiddels hun weg naar de datacenters.

De vraag naar personeel zien wij in alle disciplines, denk aan specialisten op het gebied van duurzaamheid, de voorheen vrijwillige stappen worden straks wettelijk verplicht, of juist actueel onder druk van investeerders en klanten.

Kwetsbaar

Een andere uitdaging is cybercriminaliteit. Datacenters blijken kwetsbaar voor cyberaanvallen. Zelfs de grootste datacenters bleken niet immuun en werden slachtoffer van ransomware attacks. De komende jaren zullen we daarom binnen de datacenter industrie ook meer vraag zien naar cybersecurity personeel.Covid-19 heeft ook de afhankelijkheid van flexibel inzetbare ‘smart hands’ duidelijk gemaakt. Door uitval en opschaling was er grote behoefte aan snel inzetbare medewerkers of teams.

Momenteel zien we dat datacenters naast de behoefte aan afzonderlijke medewerkers, vertrouwen op partners die gespecialiseerde snel inzetbare dienstverlening aanbieden; Teams die 24/7 de operationele apparatuur op het NOC monitoren of roll-out teams die assisteren bij implementaties. Maar ook decommissioning teams die over WTB en ET kennis beschikken om op een verantwoorde wijze oude datacenters, computerruimtes en/of apparatuur te ontmantelen en op de juiste wijze af te voeren.

De komende jaren zal met de komst van 5G en Edge-computing de vraag naar personeel toenemen en op de langere termijn door Quantum computing. Hier moeten datacenters nog op worden voorbereid.

 

Godfried Teunissen is operations manager bij DC-People

Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.