Slim groeien: de kracht van flexibiliteit en schaalbaarheid

Freek van Alphen

Regeren is vooruitzien. Ik moest aan die uitdrukking denken toen ik met mijn collega’s ’s ochtends een Teams vergadering had en we ’s middags deelnamen aan een webinar. Wie had 6 maanden geleden kunnen voorspellen welke gigantische vlucht het thuiswerken zou nemen? En welke gevolgen dat zou hebben voor het dataverkeer? Meer teleconferences, meer videovergaderen, meer online cursussen en webinars en laten we vooral niet vergeten: meer online streamingdiensten. Het bracht me op het thema slim groeien. 

Meer capaciteit

In een land dat de intelligente lockdown uitgevonden lijkt te hebben, is het een kunst om ook intelligent te kunnen op- én afschalen. Meer capaciteit als het nodig is en terug naar vertrouwde proporties als de omstandigheden dat toelaten. Een ademend mechanisme dat groter wordt bij het inademen en terugkeert naar de begintoestand bij het uitademen. Het zal u niet verbazen dat ik ook mijn eigen business op die manier visualiseerde.

De huidige crisis maakt ons veel duidelijk. Hoe zijn wij als samenleving georganiseerd? En waar zijn er mogelijkheden voor vooruitgang? En vertaald naar de IT-infrastructuur: welke verbeteringen zijn daar mogelijk? Om ons heen zien we hoe belangrijk schaalbaarheid en flexibiliteit van de infrastructuur zijn. Extra zorgcapaciteit in de vorm van een ziekenhuis dat snel wordt gebouwd, heeft alleen betekenis wanneer ook de infrastructuur die groeislag kan meemaken. Een infrastructuur die snel kan groeien en die net zo eenvoudig ook weer is af te schalen.  

Slim groeien

Welk datacenter wil er niet slim kunnen groeien? Niet voor niets krijgt het onderwerp modulariteit de laatste tijd zoveel aandacht. Om het containerbegrip modulariteit meer inhoud te kunnen geven, heb ik het zelf liever over flexibiliteit en schaalbaarheid. Over optimale output per vierkante meter - kleinere componenten die meer vermogen leveren en beter presteren. Betere efficiëntie in een omgeving die meer recht doet aan het milieu en beter aansluit op de milieuambities van datacenters. Wat wil je als datacenter uitstralen? Duurzaamheid? Circulariteit? Milieuambities hoeven zeker niet ten koste te gaan van slimme groeimogelijkheden!

Doorslaggevende factoren

Die trend van flexibiliteit en schaalbaarheid zien we op tal van plaatsen terugkomen - in alle industriële sectoren, op kantoor - overal waar veranderingen snel mogelijk moeten zijn.  Zelfs thuis. Zo’n breed gedeelde trend vraagt natuurlijk om standaardisatie-– om de universele bouwstenen die het begrip modulariteit zo populair maken. Maar de bouwstenen zelf en de daarbij behorende branchegerichte kennis en ervaring zijn uiteindelijk de doorslaggevende factoren. Factoren die tegelijkertijd ook bepalend zijn voor de snelheid waarmee kan worden ingespeeld op ontwikkelingen in de markt - groei of krimp. Inzetten op standaardisatie is daarmee niet alleen verstandig voor een hogere ‘speed-to-market’ maar ook noodzakelijk om optimaal van iedere geïnvesteerde euro te kunnen profiteren en maximale betrouwbaarheid te garanderen.  Graag nodig ik u uit om samen te werken aan die speed-to-market. Aan een toekomst waarin flexibiliteit en schaalbaarheid gemeengoed zijn. Let’s write the future together!

Freek van Alphen

ABB Benelux

freek.alphen@nl.abb.com