Onderhoud voor datacenters noodzakelijk? Zéker wel!

Stulz-hvdh_160524_498_BV-800

 

De koeling in een datacenter is wellicht niet het eerste waar u aan denkt, maar misschien is juíst hier het uitvoeren van gedegen onderhoud wel van groot belang. Immers, we gebruiken steeds meer data waar we ook nog eens steeds meer afhankelijk van worden. Denkt u zich eens in: Geen data verkeer betekent: geen apps op uw smartphone, geen navigatie in de auto, verkeerslichten die niet meer werken of wat dacht u van pinautomaten en scankassa’s in de supermarkt die geen verbinding meer kunnen maken. TV kijken thuis dan maar? Ai… dat gaat ook niet. Netflix, Videoland, Facebook of Instagram? Nee ook deze diensten zijn niet mogelijk zonder dataverkeer. U begrijpt: Uitval van al het dataverkeer zou een wereldwijde chaos kunnen veroorzaken.

Het is dan ook niet zonder reden dat veel systemen in datacenters als “bedrijf kritisch” zijn aangemerkt en daarom in de meeste gevallen redundant zijn uitgevoerd. Zodoende komt de bedrijfsvoering bij uitvoering van noodzakelijk onderhoud niet in het gedrang en is er bovendien back-up bij onvoorziene calamiteiten. Naast onderhoud om uitval of gebreken tijdig te ondervangen speelt het beperken van energieverbruik een grote rol. Het zal geen geheim zijn dat datacenters veel energie verbruiken, zo ook voor de koeling. Echter is het ook zo dat, als vuistregel , gesteld kan worden dat 100 kW aan elektrisch vermogen circa 300 kW aan koelvermogen kan leveren. Dat is even goed nog relatief “veel”, zeker als je bedenkt dat er zomaar 1.000 kW of meer aan koelvermogen opgesteld staat in een datacenter.

Elke verspilling van energie is zonde, mede om die reden kijken wij als onderhoudsspecialist verder dan alleen de standaard lekcontrole. Natuurlijk is het koudemiddel ook milieubelastend en moet een lekkage tijdig gedetecteerd worden om te kunnen herstellen, maar ook de instellingen en het fijn-afstellen van de installatie op de aanwezige belasting is van belang. Zo kan energie bespaard worden. Tevens veranderd de situatie in een datacenter dikwijls: Er komen servers bij of gaan weg, de indeling van de serverkasten veranderd, de belasting neemt lokaal toe, etc. Onze service engineers kunnen hier de installatie op afstemmen, tevens kunnen de accountmanagers advies geven over vloerindeling maar ook eenvoudige tips voor het aanbrengen van blindplaten in de serverracks waar geen server is gemonteerd. Het maakt in 99% van de gevallen niet uit wat het merk van de koelinstallatie is, belangrijk is om met de klant mee te denken en de mogelijkheden voor bedrijf efficiëntie in kaart te brengen en te bespreken.

Bent u geïnteresseerd in een vrijblijvend gesprek om de mogelijkheden te bespreken? Neemt u dan gerust contact met ons op via onze website.

 

Sebastiaan Brouwer,  Stulz

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.