Niet zo sexy? haal het maximale uit de lifecycle van assets

Freek van Alphen

Twee weken geleden bracht ik mijn auto weg voor het jaarlijkse onderhoud. Naast het tanken, wassen en soms bijvullen van de olie, blijft mijn bijdrage aan mijn auto tot een minimum beperkt. En eerlijk gezegd Laat ik dat werk ook liever over aan de specialisten. Ik kan hier duidelijk een parallel trekken met onze business. Net als het motormanagementsysteem mij aangeeft wanneer m’n auto in onderhoud moet, kunnen we slimme systemen inzetten om het beheer en onderhoud van datacenters te optimaliseren.


Niet sexy

Beheer en onderhoud zijn niet de meest sexy thema’s. In onze wereld verlekkert iedereen zich graag aan ambitieuze nieuwbouwprojecten. Maar juist het beheer en onderhoud zijn o zo belangrijk om op langere termijn de prestaties aan de eindklanten te kunnen garanderen. In deze industrie is allereerst de digitale beschikbaarheid gegarandeerd, maar daarnaast dient de fysieke beschikbaarheid van 24/7 ook gewaarborgd te zijn. Per slot van rekening draait alles om ‘availability & uptime’ door middel van strenge Service Level Agreements. Opmerkelijk genoeg wordt een nieuw datacenter ontworpen om decennia mee te gaan, terwijl de economische levensduur van de IT-assets daarbinnen, vaak maar enkele jaren is.

Het onderhoud dat nodig is om het maximale uit datacenters te halen, heeft een zelfde vlucht genomen als het onderhoud in de klassieke industrieën. Riep dit vakgebied tot voorheen beelden op van een mannetje die met een oliekan de boel draaiende hield of de motor smeerde, tegenwoordig is onderhoud een hoogwaardig vakgebied waarvoor slimme, connected technologie de levensader vormT.

Procesoptimalisatie en bedrijfsresultaat

Investeren in en het optimaliseren van beheer en onderhoud werkt in veel gevallen kostenbesparend. Het draagt daarmee rechtstreeks bij aan het bedrijfsresultaat. Steeds vaker wordt ingezien dat de levensduur van systemen – zeker binnen de datacenters - kan worden verlengd door juist in onderhoud te investeren, slim te vervangen en hier planmatig mee om te gaan.

Datzelfde thema wordt ook steeds belangrijker voor toekomstbestendige, groene ambities van datacenters. Meer halen uit assets, het verlagen van de energieverliezen en daarmee een geringere milieubelasting – het is steeds nadrukkelijker verbonden met beheer en onderhoud.

Expertise noodzakelijk

Net als in de auto-industrie vereisen beheer en onderhoud wel de nodige expertise. En de nodige ‘onderhoudshandjes’. Dat laatste kan worden gevonden bij grote serviceorganisaties of bij kleine specialisten. En bij gebrek aan voldoende technisch personeel, kunt u teruggevallen op slimme oplossingen voor bijvoorbeeld sensoring en monitoring. Meten is immers weten.

Uitdagender wordt het met expertise. Dat vraagt net even wat méér. Welke equipment wordt waar toegepast? Hoe intelligent is uw apparatuur? Wat wordt er gedaan met de knowhow die u uit de apparatuur kunt halen? En hoe worden die voordelen omgezet is harde euro’s?

Graag daag ik u uit om ons mee te laten denken over oplossingen om processen te optimaliseren met onderhoud. Ik reken graag met u mee hoe slimme investeringen in onderhoud voor directe cash-out zorgen. Let’s write the future together!

Freek van Alphen

ABB Benelux

freek.alphen@nl.abb.com

Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.