<


Hoe geheugen en opslag de digitale evolutie ondersteunen

  ferdi_016_2to3[1]

Is er verschil tussen geheugen en opslag? Als je deze vraag vanuit een technische blik bekijkt, kun je deze termen misschien als onderling uitwisselbaar beschouwen. Ze overlappen elkaar zeker, maar als je ze in bredere zin beschouwt, zijn ze uiteindelijk niet hetzelfde. Geheugen is als het kortetermijngeheugen: snel toegankelijk, maar beperkt in tijd (vluchtig) en capaciteit. Opslag is als het langetermijngeheugen: gearchiveerde herinneringen waarvan het enige tijd kan duren voor ze worden teruggehaald, maar die na lange tijd nog steeds toegankelijk zijn (niet-vluchtig). Uiteraard zijn beide erg belangrijk.

Op het gebied van geheugen en opslag is er sinds de jaren tachtig enorm veel veranderd. Meer geheugen en opslag leidden tot steeds meer mogelijkheden. Dankzij meer geheugen kon de CPU van een computer de wereld veranderen en de digitale evolutie stimuleren. Sindsdien zijn er tal van vorderingen gemaakt in geheugentechnologie, zoals de recente overgang van chipdichtheid van 8 Gbit naar 16 Gbit, capaciteitsverhogingen die nu beschikbaar zijn tot 64GB en de snelheidscapaciteiten tot 6000MHz. Opslag heeft ook technologische vooruitgang geboekt, van SATA tot NVMe en PCIe Gen3 tot PCIe Gen4, die twee keer zo snel zal zijn als zijn voorganger.

 

Van VHS naar streaming

Als we kijken naar de digitalisering van media, cultuur en kunst, zien we een grote revolutie die in slechts enkele jaren heeft plaatsgevonden. Denk aan de stapels VHS-banden die vast nog ergens op zolder liggen en getuigen zijn van fysieke media in ‘andere tijden’. Want tegenwoordig streamen we alles wat we willen kijken en zal de jongere generatie een videorecorder niet eens herkennen. En wat dacht je van de eerste digitale camera's waarbij je 90 tot 100 foto's kwijt kon op de geheugenkaart. Nu pak je je smartphone en maak je zo een 4K video met 120 frames per seconde. Uiteraard heb je daar processorkracht voor nodig, maar de memory-chips spelen ook een cruciale rol.

Rol van AI

Een andere ontwikkeling is die van artificial intelligence. Ooit ingezet door de route van 8-bit chipsets naar de 64-bit architectuur van vandaag. Net zoals geïntegreerde schakelingen zijn geoptimaliseerd voor specifieke doeleinden, zoals pc-CPU's, speciale grafische kaarten of controllers voor industriële machines, vereist het bereiken van hoge prestaties op het gebied van kunstmatige intelligentie ook hier een krachtig geheugen en opslag.

En hoe zit het met opslag? Net als bij geheugen is er een grote verschuiving geweest in het begrip van wat opslag werkelijk betekent, in de richting van het beschouwen van data als een bedrijfsmiddel, maar ook als een verplichting. De nieuwe golf van datagerelateerde wetgeving – denk aan AVG – betekent dat de meeste organisaties een nieuwe strategie nodig hebben rond de verschillende datalevenscycli en gerelateerde processen. Opslag is niet de passieve vergaarbak voor gegevens die het ooit was – we hebben nu opslag nodig om veilig, gerepliceerd, versleuteld en georganiseerd te zijn.

Toekomst en DDR5

Vanaf het vierde kwartaal van 2019 zijn DRAM-halfgeleiderleveranciers begonnen met de introductie van de volgende generatie high-density DRAM voor DDR4. Deze nieuwe componenten zijn gebaseerd op nieuwe wafer-lithografie en verdubbelen de beschikbare RAM-dichtheid, waardoor geheugenmodules met een hogere capaciteit kunnen worden gemaakt. De nieuwe standaard voor geheugen technologie is DDR5. De bandbreedte begint bij 4800MHz, terwijl DDR4 een maximum heeft van 3200MHz. De DDR5-technologie maakt gebruik van de nieuwe wafer-lithografie (16 Gbit DRAM-dichtheid), waardoor de totale capaciteit van geheugenmodules kan worden vergroot. DIMM's en SODIMM's die voorheen een maximale capaciteit van 16 GB hadden, zijn nu verkrijgbaar met een capaciteit van 32 GB.

Dit is een natuurlijke evolutie die elke keer plaatsvindt als we een technologische sprong voorwaarts maken in de geheugenindustrie. Dit is goed nieuws. Servers worden sneller en leveren zo hogere prestaties. Het zal ook laptops met betere prestaties mogelijk maken voor gebruik in hybride werkomgevingen na COVID-19. Bovendien helpt het de samenwerkingstools zoals Zoom en Teams te ondersteunen die bronnen in een systeem monopoliseren. Meer geheugen is uiteindelijk essentieel.

Het hier en nu: migreren of updaten?

Als je overweegt om te upgraden naar DDR5, zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Het klopt dat nieuwste technologieën aanzienlijke prestatieverbeteringen kunnen opleveren, maar ze brengen ook hogere kosten met zich mee. Het is dus aan elke gebruiker om te bepalen wat de beste keuze is, afhankelijk van het gebruik en het budget. De één zal wachten totdat de nieuwste update op de markt komt en dan de investering doen, de ander heeft onlangs het systeem geüpgraded naar de nieuwste DDR4-standaard, die nog steeds wordt ondersteund in de gaming- en algemene computerindustrie. Voor wie zijn systeem heeft opgewaardeerd naar de nieuwste DRAM modules en op zoek gaat naar een meer betaalbare snelheidsuitbreiding – waarbij het hele systeem niet opnieuw veranderd hoeft te worden – dan kan het upgraden van je SSD naar de nieuwste NVMe modules uitkomst bieden, zoals de FURY Renegade SSD.

Bovendien hebben 2020 en 2021 ons laten zien dat dankzij technologie en een goed ingesteld systeem, we niet alleen geholpen worden bij het winnen van games, maar we ook betekenisvol dichter bij elkaar zijn, zowel in het bedrijfsleven als binnen onze gemeenschappen en families.

 

Ferdi van der Zwaag is Team Leader Benelux & Business Development Manager Datacenters EMEA bij Kingston Technology, ’s werelds grootste onafhankelijke producent van geheugenproducten voor de consumenten- en zakelijke markt.

Lees ook
Aftermovie en Presentaties DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Aftermovie en Presentaties DatacenterWorks Expertsessie Next Gen Koeling

Op 24 mei organiseerde DatacenterWorks de expertsessie Next Gen Koeling. Van die bijeenkomst is een opname gemaakt die zojuist online is geplaatst. Die aftermovie geeft een goede indruk van deze goed bezochte sessie.

Panduit tekent partnerovereenkomst met Cailabs voor innovatieve OneMode

Panduit tekent partnerovereenkomst met Cailabs voor innovatieve OneMode

Panduit heeft een vergaande partnerovereenkomst getekend met Cailabs, een Frans deeptech-bedrijf, gespecialiseerd in technologie voor het vormen van lichtbundels. Panduit gaat de technologie van Cailabs wereldwijd integreren in het innovatieve OneMode productportfolio. Onderdeel van de overeenkomst is een exclusief gebruik van Cailabs’ technologie voor...

Brady: geautomatiseerde, real-time tracering van items in datacenters

Brady: geautomatiseerde, real-time tracering van items in datacenters

Een wereldwijd ICT-bedrijf wou de manier waarop hun servers werden getraceerd en beheerd automatiseren. Met duizenden waardevolle ICT-items bleek de mogelijkheid om foutloos en in real-time te rapporteren over de locatie van deze items essentieel voor zowel commercieel succes als de naleving van de regelgeving. Daarnaast was het bedrijf op zoek naar...