Dutch Datacenter Index september 2020

 

Peter

Dutch Datacenter Index: aanhoudende groei en onzekerheid

 

Gedurende de zomer is de indruk bevestigd dat de impact van Covid-19 op de datacenteractiviteit beperkt blijft. Toch zien we dat er aanhoudende zorgen zijn over de liquiditeit van klanten, en houden single tenant-datacenters de hand op de knip.

Met de Dutch Datacenter Index (DDI) brengen Pb7 Research en DatacenterWorks de activiteiten binnen de Nederlandse datacenters kort en krachtig in beeld. We meten iedere maand of de activiteit de afgelopen drie maanden is toegenomen dan wel is afgenomen en wat de verwachtingen zijn voor de komende drie en twaalf maanden. Het theoretische minimum van de Index is “0”, het maximum “100”. Tot zover zitten de scores ruim boven de 50, het punt waarbij groeiers en krimpers elkaar in evenwicht houden.

 

September 2020

In september blikken de datacenterbeslissers terug op de periode van juni tot en met augustus. In deze periode zakte het aantal besmettingen terug tot een geruststellend niveau, waarna de ongerustheid weer toenam door nieuwe besmettingen en onzekerheid over het najaar. Veel bedrijven staan nog in overlevingsmodus en starten reorganisaties om de economische klappen op te vangen.

Op IT-vlak lijkt in eerste instantie niet zo veel aan de hand. De afhankelijkheid van digitale middelen is alleen maar toegenomen en meer stappen op het gebied van digitalisering liggen voor de hand. Maar door de druk op de omzet en winstgevendheid van bedrijven, worden veel digitale projecten gepauzeerd die niet direct een duidelijke bijdrage leveren. Dat geldt ook voor investeringen in de eigen dataruimten, zonder dat dat tot een versnelde vraag naar colocatie leidt.

 

Tabel: Dutch Datacenter Index, September 2020

 

Jun – Aug

Sep – Nov

Plus 12 maanden

Vierkante meters in gebruik

54

56

59

Vermogen

57

59

60

Investeringen

52

50

50

Totaal

54

55

56

 

 

 

 

Multi-tenant

59

62

63

Single tenant

49

46

47

 Bron: Pb7 Research, September 2020

Voor de komende maanden blijven datacenters voorzichtig positief. Daarbij gaat het vooral om de multi-tenant datacenters. Het investeringsniveau ligt lager dan we gewend zijn in de afgelopen jaren bij zowel single tenant als multi-tenant datacenters. Daar staat tegenover dat de groei in vierkante meters en gebruikt vermogen goed op niveau blijft bij multi-tenant datacenters en in zekere mate zelfs bij single-tenant datacenters. We zien de driemaandelijkse vooruitblik dan ook stijgen van 53 naar 55.  

In de twaalfmaandelijkse vooruitblik zien we nog altijd veel onzekerheid. Hoewel het rust brengt dat in veel sectoren een soort tijdelijk nieuw normaal is ontstaan, is er ook nog geen duidelijk einde in zicht. Hoewel de datacentersector zelf maar weinig conjunctuurgevoelig is, zijn veel van hun klanten van buiten de technologiesector dat immers wel.

Ondanks alle onzekerheden, blijft de verwachting dat de datacenter-activiteiten binnen Nederland blijven doorgroeien. De belangrijkste aanjager is en blijft daarbij de cloudsector. De sterke groei die wordt veroorzaakt door de bouw van eigen hyperscale datacenters in combinatie met de huur van grote aantallen vierkante meters overschaduwt inmiddels vrijwel iedere andere trend. Wel worden daardoor de verschillen tussen colocatie aanbieders steeds groter. Vooral in de regio is sterke groei ook in de komende 12 maanden veel minder vanzelfsprekend.        

DDI-2020-09        

Figuur: Dutch Datacenter Index, September 2018 - September 2020

 

Auteur Peter Vermeulen is directeur van PB7 Research

Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.