Datacenter trends in 2022

Michiel Pander RDM 2022

Elk jaar brengt R&M alle recente innovaties op het gebied van publieke netwerken, LAN en Datacenters in kaart. Graag deel ik een aantal van onze bevindingen met betrekking tot datacenters.

 

Uitdagingen voor datacenters

Voor datacenters breekt een nieuwe fase aan op het gebied van hogesnelheids- datatransmissie. Zij moeten hun netwerkbeheer verregaand automatiseren om het snel groeiende aantal glasvezelkabels en verbindingen op een betrouwbare manier te kunnen beheren.

We zien een migratie naar snellere netwerken en de introductie van 400 en 800 Gigabit-Ethernet. Leveranciers van datacenters moeten zich voorbereiden op drastische veranderingen in de glasvezelinfrastructuur. In serverruimtes en racks moeten bekabeling en connectiviteit steeds verder worden uitgebreid. Ook is er meer vraag naar kant-en-klare oplossingen, vooral voor mid-range en scale-up oplossingen. In veel gevallen is er aan de klantzijde geen aangewezen specialist, waardoor er behoefte is aan deskundige ondersteuning en geïntegreerde oplossingen.

Beheer en implementatie van de nieuwste innovatieve optische connectorsystemen spelen ook een belangrijke rol. In racks met steeds meer aansluitingen wordt het werken met kabels steeds lastiger. Daarom komen er steeds meer geprefabriceerde kabelsystemen op de markt. Datacenters die honderdduizenden glasvezelverbindingen in gevoelige bedrijfsomgevingen huisvesten en steeds op nieuwe markteisen moeten inspelen, kunnen niet meer op de traditionele manier worden beheerd. Daarom is het belangrijk geschikte oplossingen te vinden voor geautomatiseerd infrastructuurbeheer.

Andere overwegingen

Ik denk dat het van belang is dat bedrijven zoals wij een zo breed mogelijk pakket aan oplossingen kunnen aanbieden. Sommige klanten willen bijvoorbeeld alles in de Cloud plaatsen, terwijl anderen redenen hebben (wellicht juridisch) om de voorkeur te geven aan een on-premise oplossing, of een combinatie van beide. Wat ‘on-premise’ betreft, zijn mensen inmiddels gewend aan cloud-based diensten die ze wanneer nodig direct kunnen activeren, waardoor time to capacity essentieel is. Wanneer een oplossing eenmaal is gespecificeerd, accepteren mensen geen doorlooptijden van maanden - of zelfs weken! Geïntegreerde oplossingen die gemakkelijk kunnen worden uitgebreid (en verplaatst) vormen een belangrijke factor voor het verkorten en garanderen van de time to capacity. Leveranciers moeten hardware kunnen aanbieden, maar ook een breed scala aan monitoring- en beheeroplossingen, alsmede kennis en ondersteuning voor implementatie, exploitatie en optimalisatie. Dit gaat verder dan direct netwerk-gerelateerde onderwerpen, maar bijvoorbeeld ook over het helpen van klanten bij het realiseren van hun MVO- en duurzaamheidsdoelstellingen. Een dergelijke aanpak in combinatie met een breed portfolio maakt het leven voor eindgebruikers eenvoudiger - het wordt gemakkelijker om een volledig geïntegreerde oplossing te specificeren en producten en consulting van één partner te krijgen.

 

Michiel Panders, General Manager Europe, Reichle & De-Massari

 

 

Lees ook
Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Bescheiden groei Europese datacentersector in tweede kwartaal

Dat meldt Kevin Restivo van CBRE op LinkedIn. “In het tweede kwartaal was er een bescheiden stijging in de opname (54 MW) en het nieuwe aanbod (33 MW) op de primaire en secundaire colocatiedatacentermarkten van Europa”, schrijft hij.

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Netwerkarchitectuur heeft grote invloed op duurzaamheid

Hebben de keuzes die we in het datacenter maken ten aanzien van connectiviteit invloed op het energiegebruik van een netwerkinfrastructuur? Jazeker, zegt Simone Vieira, Director Systems Engineering Europe Building & Data Center Connectivity bij CommScope. We spraken haar onlangs tijdens een gebruikersbijeenkomst van het concern.

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL past HVO als brandstof toe voor backup power

LCL Data Centers, exploitant van vijf datacenters in België, heeft een nieuwe 13,5 MVA noodstroomoplossing in gebruik genomen in haar LCL Brussels-West datacenter in Aalst. Deze installatie werkt exclusief op 100 procent ‘hydrotreated vegetable oil’ (HVO) brandstof. Daarmee is deze faciliteit het eerste datacenter in België dat biobrandstoffen geb1