Aanvallen van Hackers sneller gespot

Digital Security and data protection

DatacenterWorks berichtte onlangs voor een nieuwe golf van ransomware-aanvallen, waarbij phishing-mails worden verstuurd met daarin malafide software. Die golf is inderdaad ook in Nederland aangekomen. Met name datacenters vormen hierbij een interessant doelwit voor cybercriminelen. Immers: hoe meer we bezig zijn met het innoveren van onze digitale wereld, hoe groter de dreiging wordt van cyberaanvallen. De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan de digitale transformatie, met een ongekende golf van cyberaanvallen als nare bijvangst.

Hackers spenderen minder tijd in netwerken

De tijd die cybercriminelen doorbrengen in de door hun gehackte systemen wordt steeds korter. Onderzoekers hebben aangetoond dat de verblijftijd over de hele wereld steeds korter wordt. Voor het eerst is dit minder dan een maand! Dit heeft te maken met aan de ene kant betere detectie mogelijkheden voor bedrijven en aan de andere kant heeft dit te maken met de steeds vernuftiger wordende ransomware.

Vorig jaar luidde de diverse brancheorganisaties al de noodklok bij de Nederlandse overheid. In een gezamenlijke verklaring gaven ze aan “Het vergroten van de weerbaarheid en bestrijden van cybermisbruik zijn essentieel voor de bescherming van onze economie en samenleving. Discontinuïteit door cybercrime en diefstal van (intellectuele) eigendommen, ook door statelijke actoren, komen steeds vaker voor. Versnelling van de inzet op cybersecurity en weerbaarheid is daarom noodzakelijk. Dat vraagt om een veel actievere rol van de overheid. Publiek-private samenwerkingsverbanden en initiatieven uit de markt moeten met financiële middelen worden gesteund”.

Wat kun je doen?


Awareness is en blijft het sleutelwoord. Ook al is het beter om de aanvallen binnen je netwerk snel te detecteren dan ze helemaal niet te detecteren, is de beste manier om je computer tegen cyberaanvallen te beschermen ze te ontdekken en te voorkomen dat ze überhaupt je netwerk op kunnen komen. De mens blijft in dit proces de zwakste schakel. Oproepen voor zaken als: zorgen dat de firewalls aan staan, twijfelachtige websites vermijden en alert zijn bij het openen van verdachte berichten en e-mails, blijven onverminderd noodzakelijk. Zeer voor de hand ligt dan ook de inzet van een extra laag beveiliging door middel van een VPN van een VPN Provider en uiterst alert zijn bij het overnemen van de PC (zoals bij de Microsoft scam),

 

Door Kasper Bleijswijk

Meer over
Lees ook
Voor Amerikanen was het vreemd een datacenter onder NAP

Voor Amerikanen was het vreemd een datacenter onder NAP

Jarenlang kwam bij elke discussie over het werven van klanten voor een datacenter wel ter sprake dat Amerikanen moeite hadden met de ligging onder NAP. Aangezien een groot deel van Nederland en daarmee het overgrote deel van de datacenters onder NAP liggen was er extra uitleg nodig.

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

NAVO gaat ook onderzeese internetkabels beveiligen

De NAVO richt de Critical Undersea Infrastructure Coordination Cell. Deze zal gaan werken vanaf het hoofdkantoor van de defensie-organisatie. Het centrum gaat advies leveren over het beveiligen van onderzeese infrastructuur van NAVO-lidstaten. Ook deelt het best practices met zowel militaire als civiele belanghebbenden. Dat meldt NAVO-secretaris-g1