Ook online was IT INFRA zeer succesvol

IT-Infra_Banner_667x500_300dpi aangepast

Op 10, 11 en 12 november vond het IT Infra-event plaats. Net als veel andere FHI-events werd het IT Infra event dit jaar georganiseerd in de vorm van een online kennisweek. Experts vertelden drie dagen lang over de laatste ontwikkelingen en technologie in de datacentermarkt. Dat leverde de 450 toeschouwers ook dit jaar weer veel nuttige informatie op.

Tijdens het IT Infra-event kwamen diverse ketens vanuit de data-industrie samen om via het platform Webinargeek kennis met elkaar te delen. In drie dagen werden bezoekers door technische en interactieve webinars van de exposanten, keynote sprekers en door middel van een paneldiscussie bijgepraat over actuele thema’s.

Lezingen en paneldiscussie

Het programma bestond uit 13 lezingen verdeeld over drie dagen waarbij de exposanten middels een technisch webinar de bezoekers informeerden over hun ervaringen en kennis uit eigen vakgebied. Daarnaast werd het programma aangevuld met twee plenaire lezingen en een paneldiscussie over de impact van Covid-19 op de data-industrie.

ITinfra2020olegrand

Op dinsdag 10 november vertelde Niek van der Pas van Legrand tijdens zijn lezing over de pragmatische aanpak voor het beveiligen van IT-infrastructuren. Bart Nieuwenhuis en Ronald van Veen van Vertiv vertelden tijdens hun presentatie over hoe prefab en modulaire groeiscenario’s datacenters kunnen helpen om snel extra capaciteit toe te voegen. 

In de presentatie van Ross Peringuey en Mandy Ho van Delta Electronics werd uitgebreid besproken hoe problemen met Power Quality in een datacenter voorkomen of opgelost kunnen worden. Naast de veel voorkomende problemen stonden zij ook stil bij supraharmonische verstoringen, de vermogensfactor, modulaire systemen en diverse mogelijkheden voor energieopslag middels loodzuur- en lithium batterijen. 

Plenaire discussie

ITinfra2020-isa

De dag werd afgesloten met de plenaire presentatie van Willy Leuvering, namens ISA EUROPE. Hij meer over de norm ISA/IEC 62443 en de specifieke problemen die aan de Operational Technology (OT)-zijde spelen. ISA ontwikkelt al jarenlang standaarden. Ook certificeert de organisatie industrieprofessionals en verstrekt het opleidingen en onderwijs.

Cyber security speelt daarbij een steeds belangrijkere rol, waarbij de ISA/IEC 62443-norm steeds meer op de voorgrond komt te staan. Leuvering stelde dat een goede beveiliging inmiddels letterlijk van levensbelang is: “Wat je vooral in de gaten moet houden is dat cyberdreigingen heel reëel zijn”, zegt Leuvering. “Er vallen inmiddels doden door cyberaanvallen.

  ITinfra2020-dewit

Op woensdag 11 november legden Edgar Hogenbirk en Rob Verduin van DE WIT datacenterkoeling BV de kijkers uit hoe je aan de hand van de O’s meer inzicht krijgt in de parameters en mogelijkheden voor energieoptimalisatie van uw koelinstallatie.

Door de snelle groei van datacenters en daarmee hun toenemende vermogensverbruik vereisen datacenters de hoogste zekerheid als het gaat om uptime elektriciteit. Een belangrijke rol hierin speelt efficiëntie. Door het hoge stroomverbruik leidt iedere efficiëntieverbetering immers al snel tot forse kostenbesparingen. Patrick Bast van ABB vertelde tijdens zijn presentatie hoe de hoogste zekerheid behouden kan worden bij uptime elektriciteit. 

Frank Bakker en John Kruythof van Beveco gaven tijdens hun presentatie antwoord op de vragen: Welke uitdagingen zijn er met betrekking tot de opbouw en het beheer van technische systemen? Welke toegevoegde waarde biedt een merkonafhankelijk Datacenter Management Systeem? Hoe ziet dat er in de praktijk uit? En wat kunnen we leren van een aantal goede praktijkvoorbeelden?

Tenslotte kwam ook, vrijwel onvermijdelijk in deze tijd, de coronapandemie ter sprake. In een paneldiscussie werd besproken wat de impact van COVID-19 is op de datacenterindustrie. Joris te Lintelo van maincubes, Rob Stevens van Interconnect, Jarno Bloem van NorthC Datacenters en Steve Ramdharie van Dataplace spraken hierover in een paneldiscussie die geleid werd door Robbert Hoeffnagel (hoofdredacteur van DatacenterWorks) als moderator.

Beschikbaarheid vergroten

Arjan Pit van Fortop legde op de derde dag van het IT Infra-event uit hoe je op praktische wijze in de praktijk invulling kan geven om beschikbaarheid te vergroten, energie- en beheerskosten te minimaliseren en de gevolgen van storingen te minimaliseren.

Barend van de Lagemaat van CommScope vertelde hoe je de meest voorkomende connectoren binnen de datacenteromgeving het beste kan inspecteren en reinigen en toonde dit ook live tijdens zijn presentatie.

Marcel Pol interviewde zijn collega’s Andre Hiddink en Elbert Raben van Rittal over de impact van data security op serverracks en de koeling van de IT apparatuur in deze racks.

Bilal Sarfraz van ABB, ging tijdens zijn lezing in op predictive maintenance, een sterk opkomende manier van onderhoud die op basis van sensing en analytics een geoptimaliseerd moment voor onderhoudswerkzaamheden kiest. Kortom, zoals Sarfraz het noemde: onderhoudsmanagement buiten het boekje die datacenters een flinke kostenreductie kan opleveren.

DatacenterWorks 2020 editie 7-nedstack Er was ook aandacht voor het thema duurzaamheid. Zo bespraken Roel van de Pas van Nedstack en Max Aerts van DENS de mogelijkheden van schone brandstofcellen. Want waterstof, naast andere groene energiebronnen, biedt nieuwe mogelijkheden voor verdere vergroening van datacenters.

 

Het IT Infra-event werd dit jaar tevens mede mogelijk gemaakt door AP Nederland, KSB, Bender Benelux, GNB en de mediapartners DatacenterWorks en CloudWorks.

Wilt u op de hoogte blijven van het IT Infra event en andere FHI Industriele Elektronica events? Houdt dan de FHI Industriële Elektronica website in de gaten. Of schrijf u in voor de FHI Industriële Elektronica nieuwsbrief.

 

 

Lees ook
Betere infrastructuurdocumentatie maken

Betere infrastructuurdocumentatie maken

In de wereld van IT-systemen en infrastructuurdocumentatie worden vaak termen als 'single pane of glass', 'single source of truth', 'golden source' en 'zero touch documentation' gebruikt., schrijft David Cuthbertson in een artikel op LinkedIn. Cuthbertson is een specialist op het gebied van het documenteren en visualiseren van onder andere IT- en bekabelingsinfrastructuren.

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Digitalisering heeft steeds meer invloed op inrichting Nederland

Dat digitalisering invloed heeft op de locaties waar economische activiteiten plaatsvinden, is natuurlijk al langer duidelijk. Jarenlang wilden datacenters dicht bij Amsterdam zijn in verband met de AMS-IX, terwijl al jaren medewerkers van menig bedrijf en overheidsorganisatie makkelijk vanuit de regio kunnen werken vanwege de uitstekende digitale verbindingen...

Telecom Sans Frontiers schiet Turkije en Syrië te hulp

Telecom Sans Frontiers schiet Turkije en Syrië te hulp

Naast alle menselijk leed dat de zware aardbevingen in Turkije en Syrië hebben veroorzaakt, is er ook sprake van enorme verwoestingen. In het gebied zijn woningen, winkels en bedrijven zwaar beschadigd of erger.