Modulariteit is vereiste voor technische systemen in datacenters

dcw-07-2020-lo-delta-modulair

Het probleem van de snelle groei van de hoeveelheid verwerkte gegevens is urgenter geworden dan ooit tevoren. Om dit probleem aan te pakken, hebben we een enorme rekenkracht nodig. Punt is echter dat deze rekencapaciteit sowieso al exponentieel toeneemt en de bouw van nieuwe datacenters vereist. De vermogensdichtheid per rack wordt hierdoor verder verhoogd en de energie-efficiëntie dient te verbeteren. Veel faciliteiten die enkele jaren geleden zijn gebouwd, moeten daarom worden opgewaardeerd om te voldoen aan de voortdurend veranderende eisen van de industrie.

Tegenwoordig beschouwt niemand een datacenter als een voltooid eenmalig project. Elk datacenter wordt gebouwd rekening houdend met een verdere geleidelijke toename van de capaciteit. In een tijd waarin schaalvergroting een belangrijk probleem is geworden bij de bouw van datacenters, komen de modulaire aanpak en slimme fabricageoplossingen zoals prefab-gebouwen de ontwerpers te hulp. Met behulp van bovenstaande oplossingen kunt u de lancering van momenteel overbodige onderdelen van het datacenter uitstellen, die vervolgens snel in bedrijf kunnen worden genomen zodra dit nodig is. Er bestaan veel mythen & legendes rond geprefabriceerde gebouwen, waarvan sommige in dit artikel zullen worden ontkracht.

Anders dan traditionele oplossingen

Datacenter-subsystemen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën:

  • stroomvoorziening
  • airconditioning
  • en IT-belasting

Laten we - om het eenvoudiger te maken - het telecommunicatiegedeelte aan het laatste punten toevoegen. De modulaire aanpak houdt in dat deze subsystemen of hun componenten als functioneel complete producten worden vervaardigd. Het kan een in de fabriek gemonteerde kast zijn of zelfs een container die bedoeld is voor installatie buitenshuis. Het modulaire element kan worden gedefinieerd als elke geprefabriceerde eenheid van voldoende grootte. Het is echter meestal een containeroplossing met een bepaalde technische infrastructuur die al in de fabriek is geïnstalleerd of een oplossing die kan worden geassembleerd tot in een rack gemonteerde arrays met een chassis met een gemonteerd railkokersysteem, een kabelgootsysteem en andere systemen.

Deze aanpak vereenvoudigt de installatie en inbedrijfstelling van een datacenter aanzienlijk. Alle modules worden in de productiefase getest, wat compatibiliteitsproblemen en verschillende storingen elimineert die anders het inbedrijfstellingsproces kunnen vertragen. Idealiter worden bijna alle engineering- en rackmontagecomponenten van de serverruimtes in dezelfde fabriek geassembleerd, waar ook een grondige controle plaatsvindt die de belasting simuleert. In plaats van servers kunnen speciale kachels in kasten worden geïnstalleerd. Na inspectie wordt het systeem gedemonteerd voor transport, verpakt en aan de klant geleverd voor verdere montage ter plaatse. Procesparallellisatie versnelt de inbedrijfstelling nog meer. Terwijl de klant bezig is met de voorbereiding van de locatie en de serverruimte, wordt het datacenter al in de fabriek vervaardigd.

Waarom containers de wereld niet hebben veroverd

Door het gebruik van geprefabriceerde modules kan sneller worden ingespeeld op steeds veranderende behoeften. Het is mogelijk om de capaciteit te vergroten of juist om middelen die niet meer nodig zijn te ontmantelen. Gecontaineriseerde datacenters kunnen indien nodig van de ene locatie naar de andere worden verplaatst.

Maar ondanks al hun voordelen zijn ze geen universele oplossing gebleken. De reden hiervoor is nogal triviaal: de maximale wettelijke afmetingen voor ladingen die over de openbare weg mogen worden vervoerd, zijn relatief klein. Als je van één container een serverruimte maakt, zal het moeilijk zijn om een ​​rij racks te plaatsen met alle communicatie erin. De server-cel zal te krap blijken te zijn en er blijft weinig ruimte over voor onderhoud van apparatuur.

Het is alleen mogelijk om de afmetingen tot een bepaalde limiet te verhogen, omdat het leveren van overmaatse containers vaak veel duurder blijkt te zijn dan de productie ervan. Dergelijke oplossingen kunnen het beste worden gebruikt voor kleine en mobiele datacenters. Ze zijn snel ter plaatse inzetbaar en even snel uit elkaar te halen als ze niet meer nodig zijn. Soms worden containers ingezet voor doeleinden zoals uitbreiding van traditionele datacenters als er bijvoorbeeld een mogelijkheid is om een ​​andere serverruimte te bouwen.

Het bouwen van grote container-datacenters is een idealistisch idee gebleven, maar de ontwikkeling van modulariteit in moderne datacenters is een andere weg ingeslagen. Moderne datacenters bestaan voor het grootste deel nog steeds gebouwd uit betonnen of geprefabriceerde metalen constructies en sandwichpanelen. In dit geval zijn alleen de elementen van technische infrastructuur, rackapparatuur en zelfs IT-belastingen modulair. Het belangrijkste idee is om eenmaal een standaardoplossing te ontwikkelen die later kan worden gerepliceerd, waardoor de capaciteit en prestaties naar behoefte worden vergroot.

Modulariteit in voeding

Er zijn inmiddels kant-en-klare modulaire beschikbaar voor snelle installatie van rackgemonteerde apparatuur en alle benodigde railkokersystemen en kabelgootsystemen. Er zijn convergente en hyperconvergente oplossingen ontwikkeld om de IT-belasting op de modulaire rails te leggen. Modulariteit is het moeilijkst te introduceren voor airconditioning- of stroomvoorzieningssystemen, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden.

Modulariteit is nu ook beschikbaar voor UPS-oplossingen en dergelijke producten winnen dan ook aan populariteit. Hun voordelen zijn namelijk overduidelijk: het vermogen van het systeem kan in relatief kleine stappen worden verhoogd door extra batterijkasten toe te voegen. Ook de installatie en het onderhoud worden vereenvoudigd en bij een ongeval raakt hooguit een deel van de UPS, dat zelf door het datacenterpersoneel kan worden vervangen, beschadigd.

Lees ook
Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

Nieuwe leiding bij congestiemanagementplatform GOPACS

De Stichting GOPACS, een sleutelspeler in het beheer van netcongestie in Nederland, kondigt een verandering in haar bestuur aan. Vanaf 2024 zal het huidige bestuur plaatsmaken voor een nieuw directieteam, bestaande uit Mike ten Wolde en Ranko Stojakovic.

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv neemt CoolTera over

Vertiv heeft aangekondigd dat dochterondernemingen van het bedrijf een definitieve overeenkomst hebben gesloten om alle aandelen van CoolTera te verwerven. Dit is een leverancier van liquid cooling-oplossingen voor datacenters.