HMS introduceert communicatieoplossingen voor batterijsystemen

cloud-and-scada-connectivity-and-remote-access-bess.tmb-esize-600-.jpg

 

HMS Networks presenteert verschillende communicatieoplossingen voor de snel groeiende energieopslag markt. Battery Energy Storage Systems (BESS) vereisen communicatiemogelijkheden om onder andere verbinding te maken met batterijen en randapparatuur, te kunnen communiceren met het elektriciteitsnet en systemen op afstand te monitoren.

Batterijsystemen bestaan uit batterijcellen die worden gecombineerd tot batterijpakketten, die vervolgens kunnen worden samengevoegd tot containers. De systemen kunnen gebruik maken van nieuwe of gerecyclede batterijen en combineren veel verschillende componenten. Om goed te kunnen werken hebben deze grote batterijparken echter veel communicatiecapaciteit nodig. HMS presenteert nu een uitgebreid pakket communicatie-oplossingen voor dit toepassingsgebied. Aangezien de markt voor batterijen wordt aangevoerd door de auto-industrie, is in veel batterijsystemen CAN de communicatiestandaard. HMS biedt hiervoor via het Ixxat-merk een uitgebreid programma communicatie-oplossingen voor PC-aansluiting, netwerken, lijnextensie, galvanische isolatie en meer.

In netwerken en datacenters is de bescherming van componenten cruciaal, zowel tegen externe bronnen (zoals blikseminslag), als tegen systeem gerelateerde problemen (zoals AC/DC ruis). Apparaatbescherming is daarom een must om schade te voorkomen.

Batterijsystemen combineren vaak verschillende apparaten uit verschillende bedrijfstakken in één enkele toepassing - batterijen, BMS, PLC’s, branddetectie-units of airconditioning. Om verschillende apparaten te combineren, is het noodzakelijk om verschillende protocollen en netwerkstandaarden met elkaar te verbinden. CAN, Modbus, BACnet, KNX en andere protocollen kunnen eenvoudig worden gekoppeld via gateways die zorgen voor de zo belangrijke data-uitwisseling en tegelijkertijd centrale controle mogelijk maken. Daarnaast kunnen deze gateways de data selectief filteren, in kaart brengen en, indien nodig, aanpassen om de best mogelijke datauitwisseling te realiseren.

Cloud/SCADA connectiviteit

Intelligente netwerken zijn ook nodig om verbinding te maken met cloud-oplossingen of SCADA-systemen. Dit kan door gebruik te maken van SG (Smart Grid) gateways van HMS die zowel energieals industriële veldbusprotocollen ondersteunen, evenals protocollen voor cloud-verbinding.

De SG gateways faciliteren centrale controle, evenals remote access voor predictief onderhoud, logging of datavisualisatie met behulp van de i4SCADA-oplossing van WEBfactory, onderdeel van HMS. De SG gateways bieden ook robuuste cybersecurity voorzieningen, zoals een firewall, OpenVPN, TLS versleuteling en gebruikersbeheer. Deze proactieve maatregelen zijn onontbeerlijk voor de bescherming tegen cyberaanvallen. Ixxat SG gateways verzorgen de communicatie tussen energie- en industrieprotocollen, terwijl WEBfactoryi4SCADA een snel aanpasbare datavisualisatie mogelijk maakt. “We zien een snelgroeiende vraag naar communicatieoplossingen voor batterijsystemen nu de hele maatschappij gericht is op duurzamere energiebronnen, zoals wind en zon”, vertelt Alexander Hess, General Manager bij HMS Business Unit Ixxat. “Communicatie is nodig om BESS-systemen te laten werken en HMS biedt daarvoor een uitgebreid programma industriële communicatieoplossingen, waarmee communicatieproblemen in deze systemen kunnen worden opgelost.”

Lees ook
Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

Google claimt voor nieuwe AI-chip Trillium veel lager energieverbruik

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) heeft geleid tot een enorme vraag naar rekencapaciteit in datacenters. Deze groeiende behoefte zet chipbedrijven onder druk om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die niet alleen de prestaties verbeteren

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy start productie van natrium-ion batterijen

Natron Energy is gestart met de productie van natrium-ion batterijen in de Verenigde Staten. Deze batterijen zijn vooral interessant voor opslag van elektriciteit in windparken en datacenters. Het bedrijf onderstreept dat deze batterijen een hogere vermogensdichtheid en langere levensduur bieden en bovendien veiliger zijn dan bestaande batterijtec1

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) neemt batterijopslag voor hernieuwbare energiebronnen in gebuik

Deutsche Telekom (DT) heeft de eerste grootschalige batterijopslag voor de integratie van hernieuwbare energieën in gebruik genomen. DT doet dat via een dochteronderneming, PASM.