All IT Rooms bouwt nieuw datacenter voor parkstad it

All IT Rooms Railcenter-13

In het zuidoosten van Limburg hebben diverse gemeenten en andere lokale overheden hun gemeenschappelijke ICT dienstverlening ondergebracht bij Parkstad IT. All IT Rooms leverde het datacenter in Heerlen van waaruit Parkstad IT zijn diensten aanbiedt.

Het samenwerkingsverband omvat de gemeenten Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Beekdaelen, Voerendaal, de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, Simpelveld en nog eens twintig andere lokale overheden zoals een aantal sociale diensten. De doelstellingen van Parkstad IT zijn behoorlijk ambitieus: het waarborgen van continuïteit, bedrijfszekerheid en innovatiekracht van de

ICT-dienstverlening. Daarnaast oog hebben voor het verhogen van de kwaliteit van processen en het efficiënter inzetten van de beschikbare arbeidskracht.

60 collega’s

“Wij willen onze klanten op IT-gebied totaal ontzorgen”, zo betoogt Floris Moraal, de manager van Parkstad IT, tijdens een gesprek dat DatacenterWorks had bij de feestelijke oplevering van het nieuwe datacenter in Heerlen van Parkstad IT. “Een gunstige bijvangst van deze regionale samenwerking (lees: schaalvergroting) is het binnen de perken houden van de stijging van ICT-kosten.” We zijn – zo gaat Moraal verder - als uitvoeringsorgaan met het regionale datacenter begonnen in het oude raadhuis van de gemeente Heerlen, één van onze grootste deel nemers, zoals we de klanten van Parkstad IT noemen. Parkstad-IT is al jaren een succesvolle samenwerking op regionaal gebied binnen onze provincie. “Wij zetten”, benadrukt Floris Moraal verder, “met zestig collega’s in ieder geval de schouders er onder om de IT uitdagingen van deze tijd aan te gaan.”

Bestaand gebouw

“Een uitdaging was ook om in een bestaand kantoorgebouw aan de Heerlense CBS-weg een gloednieuw datacenter in te richten. Dit gespiegeld aan ons andere datacenter aan de Voskuilenweg in Heerlen. Gelukkig zijn we hier enorm bij geholpen door All IT Rooms.” Ronald Kok, directeur van All IT Rooms, zegt hierover: “Wij hebben in 2012 al het uitwijkdatacenter voor Parkstad IT gerealiseerd. zijn hier dus goed bekend, waardoor wij snel konden schakelen toen we in oktober vorig jaar de vraag kregen om te helpen om dit datacenter van de grond te krijgen. In feite was het meer dan van scratch af aan beginnen, het gebouw was immers al in gebruik en alles moest er eerst uit voordat we konden beginnen met de opbouw”.

Ronald Stoffels van Parkstad IT vult aan: “Als je dan ziet hoe snel en strak alles is afgeleverd, dan kunnen we dat best met trots presenteren aan onze deelnemers. Zo is het bekabelingssysteem, van stroom tot en met netwerkkabels, stuk voor stuk op kleur aangelegd. We hoeven niet bang te zijn om in een spaghetti-brei aan kabels terecht te komen. Zo wordt het risico van ongelukken welhaast uitgesloten”.

Kok geeft aan: “Het moet bij de start al goed zitten. Schoon en zorgvuldig te werk gaan is de basis om goed werk af te leveren. Het wordt dan een vanzelfsprekendheid om alles netjes te houden.” Zijn pleidooi wordt onderstreept door Robert Wisseloo, consultant bij All IT Rooms: “Het staat of valt met de betrokkenheid van de opdrachtgever en dat is hier bij Parkstad IT dik in orde.”

Raadsbesluit

Volgens Moraal heeft de bevlogenheid van alle partijen enorm geholpen bij de totstandkoming van dit project. “Op 22 november 2020 kregen wij een ‘go’ via een raadsbesluit dat we hier een datacenter konden gaan neerzetten. Effectief hebben we dat in zes maanden gerealiseerd.”

Wisseloo vult aan: “We hebben razendsnel moeten inventariseren wat we nodig hadden zodat we dat konden gaan bestellen. Er was op dat moment alleen nog een grof ontwerp. Ondertussen gingen we aan de slag met de detail-engineering en het in kaart brengen van alle uitdagingen die dit project met zich meebracht. Denk aan de maximale vloerbelasting voor de 20 racks, de hoogte van de ruimtes en het compleet omleggen van de glasvezelinfrastructuur.” “En dan alles verhuizen van het oude gemeentehuis naar deze nieuwe locatie zonder daarbij downtime op te lopen”:, vertelt Moraal. “Dat is gelukt. Geen enkele deelnemer met in totaal zo’n 5000 gebruikers heeft hier hinder van ondervonden. We hebben samen met All IT Rooms iets heel moois gebouwd. Dat valt onze relaties natuurlijk ook op We willen graag met ons in gesprek over verdere samenwerkingen.”

112-systeem

Parkstad IT biedt ook haar diensten aan als uitwijkcentrum, zoals voor de gemeente Beek en voor het ICT-gedeelte van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg die het 112-systeem onder haar vleugels heeft. “Een betere referentie kan je haast niet krijgen.” Victor Abratanski (Teamleider Technisch beheer) is trots op de duurzame stempel van Parkstad IT. “Om zo energiezuinig mogelijk te zijn met de koeling is gekozen voor in-row koeling. Dus dicht bij de warmtebron waardoor de uitblaastemperatuur van de koeling vrij hoog is. Gecombineerd met vrije koeling maakt dat het datacenter zeer energie-efficient is.”

Beheer-as-a-service

Het beheer van het Zuid-Limburgse datacenter vindt plaats vanuit het Serverroom Control Center van All IT Rooms in Rijswijk. Kok: “Door de datacenter remote monitoring en het Beheer-as-a-Service te doen, is Parkstad IT in staat om zich volledig te focussen op de dienstverlening aan haar deelnemers. Onze gespecialiseerde mensen zorgen er voor dat de serverruimte continu beschikbaar is. Maandelijks delen we de managementrapportages op basis van de afgesproken KPI’s zodat Parkstad IT een up-to-date inzicht heeft in de prestaties van het datacenter. Maar bovenal: er kan realtime worden geschakeld zodra er iets gesignaleerd wordt waarbij actie vereist is. Parkstad IT weet hierdoor dat ze 24x7 een beroep kunnen doen op All IT Rooms.”

Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.