KPN bouwt meest duurzame datacenter van Nederland

Metropool Regio Eindhoven is als ‘de slimste regio van de wereld’ een symbool voor ondernemerschap en techniek, met de High Tech Campus als epicentrum. In die uitdagende omgeving heeft Pon Power in opdracht van Spie-ICS samengewerkt met KPN aan het ontwikkelen van het meest geavanceerde, duurzame en innovatieve datacenter van Nederland. Vorig jaar is het datacenter succesvol in gebruik gesteld.

KPN_DATACENTER_EINDHOVEN_EXTERIEUR-300x200 De High Tech Campus in Eindhoven is zonder twijfel de intelligentste km2 van Nederland. Op het terrein zitten zo’n 135 innovatieve bedrijven en instituten en er werken zo’n 10.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers aan de technieken en ideeën van morgen. In zo’n hightech omgeving is goede en veilige dataopslag van groot belang. Daarnaast speelt beschikbaarheid een cruciale rol: de veeleisende klanten op de High Tech Campus verwachten feitelijk een uptime van 100%. Dat betekent dat als het reguliere elektriciteitsnet het laat afweten, een noodstroomgeneratorset binnen seconden de stroomvoorziening moet kunnen overnemen. Tenslotte was duurzaamheid bij het bouwen van dit datacenter een belangrijk thema, met de cradle-to-cradle bouwprincipes - waarin alle gebruikte materialen ooit zonder kwaliteitsverlies hergebruikt moeten kunnen worden - centraal. Om al die redenen koos KPN voor de noodstroomvoorziening van Caterpillar.

Geen afval

KPN_DATACENTER_EINDHOVEN_GENERATOR_VK-300x300 Pon Power was met haar Cat motoren de enige partij die een Tier IV certificering op een generatorset van dit formaat kon garanderen. Bovendien zijn de gebruikte generatoren ‘Cat Rebuilt’. Dit betekent dat het gebruikte motorblokken zijn die volledig opgebouwd worden met nieuwe componenten: cradle-to-cradle dus. Bovendien werd contractueel vastgelegd dat Pon Power de generatoren na afschrijving weer terugneemt om opnieuw te hergebruiken: zo ontstaat dus nergens in het proces afval.

Actieve bijdrage

Paul Driessen, Product Manager Datacenters Colocation van KPN, is ronduit enthousiast: “Pon Power heeft echt actief bijgedragen aan het zeer duurzaam maken van dit datacenter. Met hun machines, maar ook door goed mee te denken. Die generatoren moeten continu een temperatuur hebben van zo’n 40 °C om direct te kunnen functioneren. Nu gebeurt dat verwarmen nog elektrisch, maar dat vreet stroom en is niet duurzaam. Pon Power kwam met het fantastische idee om hiervoor restwarmte van het datacenter te gebruiken. Een uniek plan, dat niemand ooit eerder bedacht had en dat nu uitgewerkt wordt. Wij zijn daar heel blij mee!”

Pon Power: uw leverancier voor de complete noodstroom oplossing

Als onderdeel van een familiebedrijf geloven wij in de kracht van langetermijn-relaties. Wij begrijpen uw uitdagingen en weten wat er nodig is om de beste te zijn in uw branche. Dit komt tot uiting in de integrale oplossingen voor kritische stroomvoorziening die wij leveren, gebouwd op kwaliteit en betrouwbaarheid. En met ons uitgebreide servicenetwerk staan wij 24/7 voor u klaar om de beschikbaarheid van uw installatie te kunnen garanderen.

kpn_datacenter_eindhoven_generator-met-logo

Noodstroomaggregaten en UPS Systemen

Ongestoord en zonder verlies van gegevens kunnen doorwerken bij uitval van het openbare elektriciteitsnet. Dat is de kracht van de integrale noodstroomoplossing met dieselgeneratorsets en UPS systemen van Pon Power als basis. Pon Power verkoopt Cat noodstroomdieselgeneratorsets in de vermogensrange van 10 tot 7000 kVA en levert zowel batterij- als vliegwiel UPS-Systemen.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

Eurobat: veel innovatie, maar Li-ion en loodbatterijen blijven voorlopig dominant

In een recente publicatie van Eurobat, de vereniging van fabrikanten en afnemers van batterijen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, wordt ingegaan op de toekomst van batterijtechnologie. Ondanks de grote nadruk op innovatie blijven Li-ion en loodbatterijen de komende jaren de dominante technologieën.

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Vinding van Microsoft vermindert lithiumgebruik in batterijen aanzienlijk

Microsoft heeft in samenwerking met het Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) een interessante doorbraak bereikt in batterijtechnologie. Deze ontwikkeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nieuw batterijmateriaal dat tot 70 procent minder lithium bevat, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomst van datacenters.

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

Microsoft investeert in BESS voor datacenter backup power

In een belangrijke stap richting een duurzamere digitale infrastructuur, heeft Saft, een dochteronderneming van TotalEnergies, een Battery Energy Storage System (BESS) geleverd aan Microsoft voor een datacenter in Zweden. Het systeem, dat in juni van dit jaar in gebruik werd genomen, vervangt de diesel generatoren. Microsoft wil in 2030 alle datac1