Facebook bouwt opnieuw datacenter in Ierland

De bouw van een nieuw datacenter van Facebook in het Ierse County Meath is van start gegaan. De locatie wordt het tweede datacenter van Facebook in Europa.

In totaal investeert Facebook 220 miljoen dollar in het Cloneed Data Center. Het datacenter wordt voor 100% aangedreven door duurzame energie en wordt voorzien van switches, storage en servers die in eigen beheer zijn ontworpen door Facebook. Het datacenter moet eind 2017 of begin 2018 operationeel zijn.

Gefaseerd

Het datacenter word gefaseerd gebouwd. De locatie wordt in fase één voorzien van twee gebouwen waarin acht datahallen worden ondergebracht. Het totale datacenter verbruikt tot 72MW aan energie, die dus volledig uit duurzame energiebronnen zal worden afgenomen. In fase twee kan het datacenter verder worden uitgebouwd, met een nieuw gebouw waarin 4 extra datahallen kunnen worden ondergebracht.

Het Clonee Data Center wordt gekoeld met behulp van buitenlucht. Hierbij kiest Facebook voor indirecte luchtkoeling, waarbij het zout wordt gefilteerd uit de zeelucht die afkomstig is van de Ierse Zee.

Luleå

Eerder bouwde Facebook al een datacenter in het Zweedse Luleå. Dit datacenter werd in 2013 geopend. Dit datacenter heeft een vermogen van 120MW en wordt eveneens gekoeld met behulp van buitenlucht.

facebook-clonee-data-center-ierland
Dossiers
Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.