Algoritme helpt energieverbruik van datacenters terug te dringen

Een nieuw algoritme maakt het mogelijk het energieverbruik van ICT-systemen terug te dringen door nauwkeurig te meten waar de energie-efficiëntie kan worden verbeterd. Hiervoor maakt het algoritme gebruik van chips die standaard aanwezig zijn in computers, servers en airconditioningsystemen om de temperatuur te meten, dataverkeer vast te leggen en de workload van processoren te meten. Daarnaast kan het systeem worden voorzien van externe sensoren.

Het algoritme is ontwikkeld door universitair docent Wen Yonggang van de School of Computer Engineering van de Nanyang Technological University (NTU) uit Singapore. Het algoritme wordt onder licentie op de markt gebracht door Evercomm Singapore, een bedrijf dat is opgezet vanuit de NTU. Het algoritme kan chips die standaard in systemen aanwezig zijn combineren met extern geplaatste sensoren, zoals sensoren die de omgevingstemperatuur meten, kan alle beschikbare operationele data worden geïntegreerd en geanalyseerd. Op basis van deze informatie worden vervolgens energiebesparende oplossingen geadviseerd.

Datacenterindustrie

De technologie is oorspronkelijk ontwikkeld om het energieverbruik van fabrieken en bedrijven terug te dringen. Evercomm Singapore wil zich nu met het algoritme ook gaan richten op de datacenterindustrie. Datacenter kunnen met het algoritme nauwkeurig bepalen hoeveel koeling een datacenter nodig heeft. Door altijd exact de juiste hoeveelheid koeling te leveren werken koelsystemen optimaal en kan het energieverbruik van datacenters worden teruggedrongen.

Evercomm heeft het algoritme tijdens een pilotproject in een datacenter van de NTU getest. Hier leverde de technologie een besparing op van 5% op de maandelijkse energierekening.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.