Voor Amerikanen was het vreemd een datacenter onder NAP

NAP bij Woerden

Jarenlang kwam bij elke discussie over het werven van klanten voor een datacenter wel ter sprake dat Amerikanen moeite hadden met de ligging onder NAP. Aangezien een groot deel van Nederland en daarmee het overgrote deel van de datacenters onder NAP liggen was er extra uitleg nodig.

Die uitleg was nodig omdat de doorsnee Amerikaanse partij op zoek naar colo in Nederland niets wist van dijken, waterhuishouding of de deltawerken. Een datacenter onder de rook of zelfs in het verlengde van een landingsbaan op Schiphol was nooit een probleem, maar alleen al het idee van iets onder de zeespiegel snapten de meesten niet. Over de jaren is dat beeld iets veranderd en dat komt mede omdat het nota bene Amerikaanse bedrijven zijn die hier zelf flink zijn gaan bouwen. Dan moet de situatie wel goed en te vertrouwen zijn. Maar er is nog iets veranderd en wel op de Amerikaanse markt zelf.

Het is al vaker genoemd, maar de hurricane die New Orleans onder water zette heeft geleid tot een proces dat nu nog steeds loopt. Amerikanen zijn, met Nederlandse steun, in hoog tempo de dijken gaan inspecteren en verstevigen. De federale overheid is gekomen met aanvullende eisen voor het bedrijfsleven. Wat we nu cyberverzekeringen noemen is de doorontwikkeling van polissen die bedoeld waren om IT uitval door weersomstandigheden te pareren.

Florida

We zien nu nog iets anders gebeuren bij de verzekeringen bestemd voor de Amerikaanse markt. Afgelopen weken hebben twee grote verzekeraars laten weten geen nieuwe verzekeringen meer af te sluiten die de schade van natuurgeweld en daarmee hoog water moet dekken. Het zijn daarbij niet de eerste of de enige verzekeraars, de afgelopen 18 maanden zijn 16 partijen al gestopt. Al deze aanbieders accepteren geen nieuwe klanten meer in Florida. Sommigen zijn al begonnen ook het verlengen van de polissen onaantrekkelijker te maken met als doel klanten uit die regio te lozen. Deze stap is niet alleen voor de bewoners en ondernemers in het gebied een onaangename verrassing. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat dit een sneeuwbaleffect kan worden. Florida is immers niet de enige staat met grote gebieden die amper boven of gewoon onder de zeespiegel zitten.

Checklists

Waarom is dit nou zo erg? Bedrijven die niet verzekerd zijn lopen om te beginnen klanten mis die dat als eis stellen. Daarnaast is het een serieus signaal omdat het ook weer zal leiden tot meer vragen over de ligging van elk datacenter ten opzichte van het NAP elders. Dus de checklists voor colo inkopers in Europa zal ook weer langer worden.

(dit bericht verscheen eerder op ITchannelPRO - foto via link)

Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.