Rittal presenteert nieuwe generatie PDU's

Rittal-fri190457000-350500

Maximale transparantie bij het verbruik is essentieel. Hiervoor heeft Rittal zijn nieuwe PDUproductfamilie (Power Distribution Unit) uitgerust met uitgebreide meetfuncties voor een gedetailleerde energieanalyse. Daarnaast ondersteunen intelligente varianten het schakelen per uitgang en de integratie van toegangscontrole.

De PDU’s zijn online te configureren. Dit stelt IT-gebruikers in staat om binnen elk IT-rack snel en eenvoudig een kwalitatief hoogwaardige stroomverdeling te realiseren volgens individuele wensen.

Met de intelligente voeding heeft Rittal zijn IT-infrastructuurassortiment, dat onder andere bestaat uit producten voor IT-koeling, monitoring, fysieke veiligheid en turn-key computerruimten inclusief cloud-services, aanzienlijk uitgebreid. Hiermee komt Rittal tegemoet aan de toekomstige wensen van de IT-wereld.

Geschat wordt dat computerruimten wereldwijd tot wel 500 miljard kilowattuur aan energie verbruiken. Rond 2030 zou de energiebehoefte zelfs tot 2.000 miljard kilowattuur kunnen stijgen. Ook voor Duitsland verwachten deskundigen dat de energiebehoefte van IT-systemen zal toenemen, aangedreven door nieuwe technologieën als 5G-netwerken en IoT.

Daarom wordt het voor exploitanten van computerruimten steeds belangrijker het energieverbruik te meten en te optimaliseren. De nieuwe PDU-productfamilie biedt uitgebreide functies voor de meting van energie in een IT-rack. Rittal levert hiermee een bijdrage aan het verlagen van de bedrijfskosten in een computerruimte.

“Ondanks de vele efficiëntieverbeteringen die in het verleden voor de IT zijn gerealiseerd, neemt het energieverbruik in een groot aantal computerruimten weer toe. Met onze nieuwe PDU-familie ondersteunen wij exploitanten van computerruimten bij het exact in kaart brengen van de energiekosten en het benutten van nog meer mogelijkheden voor het optimaliseren van de kosten”, verklaart André Hiddink, Productmanager IT bij Rittal.

Vijf modellen voor alle toepassingen

De nieuwe generatie PDU's omvat vijf basismodellen die elkaar functioneel aanvullen en individueel zijn te configureren:

  • Rittal PDU Basic (eenvoudige stroomverdeling)
  • Rittal PDU Metered (meting per fase)
  • Rittal PDU Metered plus (meting per uitgangssteekplaats)
  • Rittal PDU Switched (meting per fase, schakelfunctie per uitgang)
  • Rittal PDU Managed (meting en schakeling per uitgang)

De variant “PDU Basic” functioneert passief en regelt de energieverdeling in het IT-rack. De variant  “PDU Metered” bevat meetfuncties per fase, bijvoorbeeld voor spanning, vermogen, frequentie en  andere gegevens. Daarnaast realiseert het model “PDU Metered Plus” ook de registratie van  energiegegevens per uitgangssteekplaats. Het model “PDU Switched” maakt meting per fase  mogelijk en beschikt over schakelbare uitgangssteekplaatsen. De productvariant “PDU Managed”  combineert de functies van Metered Plus en Switched. Met deze variant is niet alleen  energieverdeling en registratie van energiegegevens per uitgangssteekplaats mogelijk, maar ook  energiemanagement met schakelfuncties per steekplaats.   

Ruimtebesparend formaat, montage zonder gereedschap

Tot de bijzonderheden van de nieuwe generatie PDU's behoort de smalle bouwvorm. Hierdoor zijn  de Rittal PDU’s te monteren in de Zero-U-Space, de ruimte tussen de zijwand en het 19"-  montageframe. Hierdoor zijn alle hoogte-eenheden beschikbaar en zijn zelfs bij een volgebouwd  IT-rack nog onderhouds- en installatiewerkzaamheden mogelijk. In Rittal IT-racks is de montage zonder extra gereedschap, via een clipbevestiging aan het 19"-frame te realiseren. Bij IT-racks van andere aanbieders vindt de montage via de meegeleverde universele bevestigingsbeugels plaats.

Modulair systeem voor maximale flexibiliteit

Behalve een aantal uit voorraad leverbare PDU-artikelen, zijn er dankzij het modulaire  productieconcept ook individuele configuratieopties te realiseren. Hierdoor is de PDU optimaal aan  elke toepassing aan te passen. Klanten kunnen onder andere zelf de lengte van de kabel, de  aansluitconnector of het aantal en type contactdooslocaties bepalen. Nieuw is de configuratie van  geaarde uitgangen. Daarnaast is het mogelijk om extra modulen voor een PDU te configureren,  zoals bijvoorbeeld verschilstroommeting of een overspanningsbeveiliging. Afzonderlijke  componenten zoals het PDU-controller-board en de overspanningsbeveiliging zijn dankzij het  modulaire concept tijdens bedrijf te vervangen. Dit verhoogt de beschikbaarheid van de  computerruimte.

Configurator: eenvoudig bestellen, snelle levering

Om producten snel en eenvoudig te bestellen heeft Rittal een web-configurator ontwikkeld. Deze leidt de klant comfortabel via alle configuratiemogelijkheden naar de gewenste oplossing. Ga hier naar de configurator.

Veiligheid door toegang op afstand en monitoring

Veiligheid en monitoring zijn belangrijke functies voor intelligente PDU’s. Zo is het als onderdeel  van de toegangscontrole mogelijk om maximaal twee geïnstalleerde elektronische handgrepen bij  een IT-rack te bewaken. Met andere geïntegreerde functies zoals een alarmrelais, een digitale  ingang en een alarmsignaalgever is een flexibele integratie van de PDU in een overkoepelend ITSecurity-concept te realiseren. Daarnaast is integratie mogelijk van sensoren die al beschikbaar  zijn voor het monitoringsysteem CMC III, om hiermee omgevingsgegevens zoals temperatuur,  vocht of de status van schakelcontacten te registreren. Ook is er een optie voor  foutstroombewaking beschikbaar. De intelligente logica-elementen van de PDU kunnen  bijvoorbeeld het openen van deuren in potentieel gevaarlijke situaties voorkomen door de stroom  via PE (Protective Earth) of andere wegen in het IT-rack af te voeren.

Ten behoeve van Remote Management beschikken de PDU’s over een geïntegreerde webserver. De systeembeheerder heeft hiervoor de beschikking over een intuïtief te bedienen webinterface. De toegangsrechten tot de webserver zijn bijvoorbeeld via directoryservices als Active Directory te  automatiseren. Behalve de gedetailleerde en grafische weergave van meetwaarden via de  webinterface zijn de PDU-parameters via SNMPv3 ook door hogere DCIM-softwaresystemen (Data  Center Infrastructure Management) op te vragen. De meest gangbare protocollen zoals  bijvoorbeeld TCP/IPv6, TLS en OPC-UA worden ondersteund.

Praktisch: PDU’s voor toepassingen van edge tot colocatie

Voor elke productvariant zijn concrete toepassingsscenario's beschikbaar. Zo wordt met een “Metered PDU” bijvoorbeeld het belastingsmanagement in een IT-rack ondersteund. IT-experts  zien daardoor direct of de IT-koeling optimaal is afgestemd op de belasting van de actieve  componenten. Een meting per uitgangssteekplaats, zoals ondersteund door het model “Metered  Plus”, maakt een gedetailleerde toerekening van de kosten per gebruiker mogelijk. Exploitanten  van colocatie-computerruimten kunnen deze variant gebruiken om de kosten van verhuurde  serverplaatsen of complete IT-racks te bewaken. Met de schakelfunctie van de “PDU Switched” is  het mogelijk om de voeding naar afzonderlijke steekplaatsen te onderbreken resp. deze indien  gewenst weer in te schakelen. Dit vereenvoudigt het beheer van externe IT-locaties, zoals  autonoom functionerende edge-computerruimten. De variant “PDU Managed” maakt het meten en  schakelen per uitgang mogelijk. Hiermee is een gebruikersgerichte toerekening van de kosten en een tegelijkertijd volledige controle over de steekplaatsen te realiseren. Vooral bij grote decentrale edge-infrastructuren vormen Managed PDU’s de ideale tool om de kosten per locatie te registreren en tegelijkertijd de IT-systemen op afstand te bewaken.

 Overzicht: de belangrijkste feiten en klantvoordelen

  • Uitgebreide meetfuncties voor een gedetailleerde energieanalyse in de computerruimte
  • Flexibel te configureren en optimaal af te stemmen op de betreffende toepassingen in het bedrijf
  • Geïntegreerde monitoringfuncties verhogen de veiligheid van de complete IT-infrastructuur
  • Snelle en ruimtebesparende montage

 

 

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.