Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Kerncentrale - energie - antwerpen

Kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit?

De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services (AWS) van een datacenter dat volledig draait op kernenergie. Het gaat om een datacenter dat vlak naast een kerncentrale van de Amerikaanse energieproducent Talen Energy ligt.

De stap van AWS vormt een interessante ontwikkeling richting de inzet van kernenergie voor het ondersteunen van de groeiende energiebehoeften van datacenters. Gezien het feit dat een datacenter aanzienlijke hoeveelheden energie verbruikt, kan de keuze voor kernenergie een strategisch slimme zet zijn. AWS verwacht de energietoevoer naar het datacenter overigens op te voeren tot 960 Megawatt, een substantieel deel van de totale productiecapaciteit van de kerncentrale, die 2,5 Gigawatt bedraagt.

De overname onderstreept het potentieel van kernenergie als een koolstofvrije energiebron, iets wat in het kader van verduurzaming steeds belangrijker wordt. Datacenters liggen vaak onder vuur in het maatschappelijk debat over milieu-impact. In dit licht biedt de overname door AWS een perspectief op hoe de industrie kan evolueren naar een meer duurzame toekomst, zonder de CO2-uitstoot die doorgaans gepaard gaat met energieproductie.

Het feit dat het AWS-datacenter in staat is warmterecuperatie toe te passen door de nabijheid van de kerncentrale, is een bijkomend voordeel. De warmte die door de servers wordt gegenereerd, kan worden hergebruikt in het kernsplijtingsproces, wat een efficiënt gebruik van beschikbare energie betekent.

Kunnen daarmee op termijn kleine nucleaire reactoren een rol gaan spelen in het oplossen van netcongestie en de moeizame levering van elektriciteit aan nieuwe datacenters? Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zoals een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, blijven er vragen bestaan rond veiligheid, afvalbeheer en duurzaamheid op de korte en lange termijn. Ook is het nog maar zeer de vraag of een land als Nederland bereid is kernenergie op deze manier in zijn energiebeleid in te passen.

Lees ook
Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.