Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Kerncentrale - energie - antwerpen

Kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit?

De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services (AWS) van een datacenter dat volledig draait op kernenergie. Het gaat om een datacenter dat vlak naast een kerncentrale van de Amerikaanse energieproducent Talen Energy ligt.

De stap van AWS vormt een interessante ontwikkeling richting de inzet van kernenergie voor het ondersteunen van de groeiende energiebehoeften van datacenters. Gezien het feit dat een datacenter aanzienlijke hoeveelheden energie verbruikt, kan de keuze voor kernenergie een strategisch slimme zet zijn. AWS verwacht de energietoevoer naar het datacenter overigens op te voeren tot 960 Megawatt, een substantieel deel van de totale productiecapaciteit van de kerncentrale, die 2,5 Gigawatt bedraagt.

De overname onderstreept het potentieel van kernenergie als een koolstofvrije energiebron, iets wat in het kader van verduurzaming steeds belangrijker wordt. Datacenters liggen vaak onder vuur in het maatschappelijk debat over milieu-impact. In dit licht biedt de overname door AWS een perspectief op hoe de industrie kan evolueren naar een meer duurzame toekomst, zonder de CO2-uitstoot die doorgaans gepaard gaat met energieproductie.

Het feit dat het AWS-datacenter in staat is warmterecuperatie toe te passen door de nabijheid van de kerncentrale, is een bijkomend voordeel. De warmte die door de servers wordt gegenereerd, kan worden hergebruikt in het kernsplijtingsproces, wat een efficiënt gebruik van beschikbare energie betekent.

Kunnen daarmee op termijn kleine nucleaire reactoren een rol gaan spelen in het oplossen van netcongestie en de moeizame levering van elektriciteit aan nieuwe datacenters? Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zoals een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, blijven er vragen bestaan rond veiligheid, afvalbeheer en duurzaamheid op de korte en lange termijn. Ook is het nog maar zeer de vraag of een land als Nederland bereid is kernenergie op deze manier in zijn energiebeleid in te passen.

Lees ook
Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1