Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Kerncentrale - energie - antwerpen

Kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit?

De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services (AWS) van een datacenter dat volledig draait op kernenergie. Het gaat om een datacenter dat vlak naast een kerncentrale van de Amerikaanse energieproducent Talen Energy ligt.

De stap van AWS vormt een interessante ontwikkeling richting de inzet van kernenergie voor het ondersteunen van de groeiende energiebehoeften van datacenters. Gezien het feit dat een datacenter aanzienlijke hoeveelheden energie verbruikt, kan de keuze voor kernenergie een strategisch slimme zet zijn. AWS verwacht de energietoevoer naar het datacenter overigens op te voeren tot 960 Megawatt, een substantieel deel van de totale productiecapaciteit van de kerncentrale, die 2,5 Gigawatt bedraagt.

De overname onderstreept het potentieel van kernenergie als een koolstofvrije energiebron, iets wat in het kader van verduurzaming steeds belangrijker wordt. Datacenters liggen vaak onder vuur in het maatschappelijk debat over milieu-impact. In dit licht biedt de overname door AWS een perspectief op hoe de industrie kan evolueren naar een meer duurzame toekomst, zonder de CO2-uitstoot die doorgaans gepaard gaat met energieproductie.

Het feit dat het AWS-datacenter in staat is warmterecuperatie toe te passen door de nabijheid van de kerncentrale, is een bijkomend voordeel. De warmte die door de servers wordt gegenereerd, kan worden hergebruikt in het kernsplijtingsproces, wat een efficiënt gebruik van beschikbare energie betekent.

Kunnen daarmee op termijn kleine nucleaire reactoren een rol gaan spelen in het oplossen van netcongestie en de moeizame levering van elektriciteit aan nieuwe datacenters? Hoewel de voordelen duidelijk zijn, zoals een aanzienlijke vermindering van CO2-uitstoot, blijven er vragen bestaan rond veiligheid, afvalbeheer en duurzaamheid op de korte en lange termijn. Ook is het nog maar zeer de vraag of een land als Nederland bereid is kernenergie op deze manier in zijn energiebeleid in te passen.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.