Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

windmolens

Voor tal van sectoren vormen datacenters een nagenoeg ‘natural fit’. Eerst hadden we al de telecombedrijven die met wisselend succes in de wereld van datacenters stapten. Nu zien we hetzelfde gebeuren in de energiesector.

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten door een partnerschap aan te gaan binnen de datacentersector. Volgens berichten in onder andere Techerati is Iberdrola van plan om tegen 2030 een capaciteit van 200MW aan datacenters te realiseren, met een uiteindelijke doelstelling om een datacentergroep van 1,2GW op te bouwen. Het Spaanse bedrijf is op zoek naar een partner voor een joint-venture, waarin zijzelf als minderheidsaandeelhouder zullen optreden. Financiële adviseurs zijn momenteel bezig met het zoeken naar een geschikte partner voor dit project, dat 2 miljard waard kan zijn.

De integratie van datacenters en energiebedrijven wordt steeds intensiever,. Niet onlogisch, datacenters verbruiken immers grote hoeveelheden energie vereisen een betrouwbare stroomvoorziening. Iberdrola, met een groot portfolio in hernieuwbare energie en meer dan 40.000 klanten wereldwijd, ziet een kans om hun kernproduct - hernieuwbare energie - direct te leveren aan deze energie-intensieve industrie. Bovendien heeft Iberdrola Power Purchase Agreements (PPA's) met bedrijven binnen de datacenterindustrie zoals Amazon, Meta en Vodafone.

Deze toenemende verwevenheid is ook terug te zien in de groeiprognoses voor de Spaanse datacentermarkt, die naar verwachting de komende jaren nagenoeg zal verdubbelen, aldus Techerati. Onlangs heeft Iberdrola recordresultaten geboekt in de productie van hernieuwbare energie, met een totaal van 10.500 GWh schone energie geproduceerd in Spanje tijdens het eerste kwartaal van 2024, een stijging van 19,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Deze toename was ook zichtbaar in andere regio's waar het bedrijf actief is, zoals het Verenigd Koninkrijk en Mexico.

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.